Bemutatkoznak ’2020 kerti növényei’: Ruby & Alba

Bemutatkoznak ’2020 kerti növényei’: Ruby & Alba

Édes szamócák.

A ’2020-as év kerti növénye’ címen idén két gyümölcs osztozik, egészen pontosan két szamócafajta. Ausztriában nagy becsben tartják a kitüntető címet, amelyet idén egy fehér és egy rózsaszín virágú, édes gyümölcsű szamócafajta viselhet.

A szamócának nagyon sok rajongója van, a legtöbb hobbikertész örömmel nevelgeti ezt a növényt a kertjében. A friss, saját gyümölcs íze semmihez sem hasonlítható! Az ’Alba’ fajta fehér virágokat hoz, a ’Ruby’ viszont különleges, rózsaszín virágaival hódít.

Mindkét fajta folytontermő, májustól októberig gazdagon ontják az édes gyümölcsöket. Az ‘Alba’ és a ‘Ruby’ nevelhető dézsában, nagy cserépben, de a kertben, napos területen is. Ha ágyásba ültetjük, akkor 60 cm-es sortávot, és 25-30 cm-es tőtávot igényelnek. A talajukat érdemes komposzttal javítani, és lehetőleg gyommentesen tartani. Ajánlott az ültetés után a tövek körül szalmával takarni, ami segít a termést is egészségesen és tisztán tartani. A jó hozam érdekében ne termesszük ugyanazon a helyen a szamócát, ahol 3-4 éven belül szintén szamóca volt.

A különleges fajtákat gyakran a hazai árudákban is megtaláljuk, de Ausztriában is be tudjuk szerezni, a legközelebbi forgalmazó kertészet Tarcsafürdőn van (Kőszegtől nem messze, a határ közelében). Esetleges postázásról az alábbi kertészetek elérhetőségén érdemes érdeklődni:

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?