Bükksás, az apró de érdekes palkaféle

Bükksás, az apró de érdekes palkaféle

A bükkösök aljnövényzetében élő sás levele olyan, mintha origami-művészek hajtogatták volna.

Árnyas erdők kora tavaszi virága, nem egy hagyományos virágszépség, de szerintem nagyon érdekes növény.

A bükksás vagy bükkös sás (Carex pilosa) a palkafélék családjába tartozó, lágyszárú, évelő növény. A “Carex” nemzetségnév már az ókorban is a sásokat jelentette, hagyományos értelemben a mocsaras vidékek, nedves rétek fűszerű, keskeny és éles levelű növényeit. A “pilosa” fajnév szőröset jelent, ami a bükksás leveleire vonatkozik. A bükkerdő az ideális helyszín a bükksás élőhelyének, de más mészkerülő vegyes erdőkben is jól érzi magát.

Ügyesen alkalmazkodik a környezetéhez

A bükksásnak a talajfelszín alatt is hálózata van, a tarackja a biztos áttelelő szerv, és nagyban hozzájárul a szaporodásához. A számára kedvező körülmények között, más növényeket kiszorítva, nagy területeket meghódít. Enyhe teleken és a hó alatt a tőlevelek életben maradnak; tavasszal arasznyi hosszúságú keskeny levelek fekszenek a földön. Jellegzetességük a hosszában hajtogatottság, keresztmetszetben M vagy W betűre emlékeztetnek. A levelek éle sűrűn pillás, a fonákuk, különösen az ereken ritkásan rövid szőrös. A tőlevelek legalsó részét lila vagy vörösesbarna levélhüvelyek borítják. A virágzó szárak térdmagasságig emelkednek, egyenesek, nem ágaznak el. A szár keresztmetszete összenyomott háromszög, ami jobban csavarodik, mint a henger, a növény könnyebben beáll szélirányba, és így kevésbé sérülékeny. A szárlevelek rövidek.

Hím- és nővirágok

A bükksás váltivarú, egylaki növény, azaz külön hím- és nővirágai vannak ugyanazon az egyeden. A porzós virágzat a szár csúcsán a bunkós füzérke, a két-három, esetleg négy termős virágzat lejjebb, egymástól is távolságot tartva murvalevelek védelmében, nyelesen helyezkedik el. A nővirágokból csak a három szőrös és kanyargós bibe látszik, a többi részük a tömlőben van. A tömlő az összezárult előlevél botanikai neve, ami a sások magházát, később a szemtermését, a makkocskát veszi körül. A bükksás tömlője kopasz, sok erű, kifelé hajló ferde csőre határozói bélyeg.

A sás meghódította az egész világot

A sás növénynemzetségnek kétezer faja él a Földön, a tundrától a sivatagig, a legkülönlegesebb termőhelyi körülmények között. A hazai fajok is nagyon változatosak, bár a többségük a vizes élőhelyekhez kötődik, néhány faj a száraz gyepekhez is alkalmazkodott.

bukksas palkafele 02
Bükksás áttelelő tőlevelei

bukksas palkafele 03
Bükksás hajtogatott pillás élű levele

bukksas palkafele 04
Bükksás ereken szőrös levélfonáka

bukksas palkafele 05
Bükksás habitusa

bukksas palkafele 06
Bükksás lilásbarna tőhüvelyei

bukksas palkafele 10
Bükksás végálló porzós virágzata

bukksas palkafele 08
Bükksás termős füzérkéje

bukksas palkafele 09
Bükksás kifelé hajló ferde csőrű tömlői

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR