Ízesítsük fűszerekkel.
Mézeskalács, sült gesztenye, pirított dió: az ünnepek közeledtével egyre gyakrabban telik meg a levegő ezekkel a jellegzetes illatokkal. A finom adventi csemegéket akár otthon is elkészíthetjük. Most a pörkölt mandula készítését mutatjuk meg.
Hozzávalók:
• 200 g mandula (kemény héj nélkül, de barna hártyával)
• 80 ml víz
• 200 g fehér finomított cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 teáskanál fahéj
• 1 csipet só
Elkészítés:
1. Öntsük a vizet a cukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és a sóval egy magas peremű serpenyőbe (tapadásmentes bevonattal) és forraljuk fel. Adjuk hozzá a mandulát és közepes lángon néhány percig pároljuk. Folyamatosan kevergessük, mert a szirup és a mandula könnyen odakap!
2. Amint a víz elpárolog, a cukor kikristályosodik és körbeveszi a mandulát. Melegítsük tovább addig, amíg a karamellréteg újra folyóssá válik és szép mázat képez.
3. Hűtsük ki a kész mandulát és szárítsuk meg egy sütőpapírral bélelt tepsibe terítve úgy, hogy ne ragadjon össze.
Praktikus tippek a tökéletes finomsághoz:
• A mandulát hagyjuk a hártyaszerű maghéjban, mert a héjhoz hozzátapad a cukor és ropogós réteget képez.
• A karamellizáláshoz a legjobb fehér finomított cukrot használni.
• Ügyeljünk arra, hogy a cukor ne legyen túl forró. Ha a massza füstölni kezd, már elkezdett megégni és túl késő menteni a helyzetet.
• Egy csipetnyi só kiadja a karamell ízét és a pörkölt aromát.
• A vaníliás cukor és a fahéj mellett ízesítésként adhatunk hozzá csillagánizst, kardamomot, mézeskalácsfűszereket, reszelt narancs- és citromhéjat, kókuszpelyhet. Aki kedveli a csípős ízeket, chilivel, cayenne borssal is különlegesebbé teheti a mandulát.
• Ha szükséges, a sütőpapírt vékonyan beolajozhatjuk, hogy a mandula ne ragadjon oda.
Forrás: garten-haus.at