Őrölt fahéjban őrülten nőnek a gyökerek

Őrölt fahéjban őrülten nőnek a gyökerek

Meglepő dolgok derültek ki a szinte minden háztartásban meglévő, süteményfűszerként alkalmazott fahéjról: nemcsak a növények gyökereztetésekor használt hormont pótolja, hanem gombaölőszerként és egyes kártevők ellen is bevethető. Hogyan működik?

A fahéjnak finom az illata és csodás az íze, szívesen fűszerezzük vele a süteményeket, linzereket és sok más ételt. A kertészek számára azonban ennél sokkal többet jelent.

Szilvachutney
Fahéjas szilvachutney Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Ezt a sokoldalú fűszert felhasználhatjuk dugványok gyökérképződésének elősegítésére, segítségével megakadályozhatjuk, hogy a növekvő palántákat gombák pusztítsák el, de még a kártevők otthonunktól való távol tartására is.

Ha egyszer megtanultuk, hogyan vehetjük hasznát az őrölt fahéjnak növényeink egészségének megóvása érdekében, kétszer is meggondoljuk, hogy adott esetben erős kerti vegyszerek után nyúljunk-e.

Fahéj

A fahéj jótékony hatása a ház körül

A fahéj számtalan jótékony hatással rendelkezik, így nem csoda, ha a végén szinte naponta levesszük a polcról, hogy a kertben felhasználjuk. Íme néhány a leggyakoribb kerti felhasználási lehetőségek közül:

Fahéj a kártevők ellen

Ha hangyák jelennek meg a lakásban vagy a melegházban, a fahéjjal elrettenthetjük őket. A hangyák nem szeretnek olyan útvonalon vonulni, ahol őrölt fahéjba botlanak, így a hangyainváziót jelentősen csökkenthetjük némi fahéjjal.

A fahéjat felhasználhatjuk a lakáson belül és kívül is a különböző kártevők ellen. Figyeljük meg, hol jutnak be, és szórjunk az adott helyre a fahéjból. A fahéjtól a hangyák nem pusztulnak el, viszont inkább kinn maradjanak.

Ha a hangyák a gyerek homokozóját is megtalálták, szórjunk a homokba a fahéjból és jól keverjük össze a homokkal. A hangyák ezután messze el fogják kerülni a homokot.

A fahéj mint gyökereztető szer

A fahéj gyökereztető szerként hasonlóan hat, mint a por alakú gyökereztető hormon. A legtöbb növény esetén hatásos; ültetéskor egyszerűen mártsuk a dugvány szárának végét a gyökérnövekedést serkentő fahéjba.

A dugvány gyökérképződésének lökést adhatunk az őrölt fahéjjal. Tegyünk egy kanálnyit egy darab papírtörlőre és forgassuk meg benne a benedvesített szárvéget, majd ültessük el a dugványt friss palántaföldbe. A fahéj erőteljesebbé teszi a gyökeresedést, amellett, hogy távol tartja a betegségeket okozó gombákat.

A fahéj mint gombaölő szer

A hervadásos betegség egy gomba okozta probléma, amely a növekedésnek induló kis palántákat sújtja. A fahéj segít megelőzni ezt a bajt a gomba elpusztításával. Az idősebb növényeket megtámadó egyéb gombabetegségek esetén is hatásos a fahéj.

Kihasználhatjuk a fahéj gombaölő hatását úgy is, ha fahéjas permetet készítünk. Keverjünk el egy kis őrölt fahéjat meleg vízben, majd hagyjuk állni egy éjszakán át. Másnap kávéfilteren keresztül szűrjük le a folyadékot és töltsük permetező flakonba. Permetezzük meg vele a problémás növények szárát és leveleit, valamint azoknak a növényeknek a földjét, amelyek körül kalapos gombák jelentek meg vagy megjelenésükre nagy valószínűséggel számíthatunk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR