Amikor a retken már a szappan sem segít.
Nincs olyan kertész, aki a kertbe kilépve ne találna magának azonnal valamilyen halaszthatatlannak tűnő feladatot a virágágyásban vagy a veteményesben. A nagy buzgalom közepette gyakran még kerti kesztyűt is elfelejtünk húzni. Csak a munka végeztével pillantunk rá a földtől koromfekete kezünkre. Azon tűnődünk, vajon mennyi ideig tart majd, amíg sikerül újra tisztára sikálnunk.
Aggodalomra azonban semmi ok! A kezünkre tapadt makacs kerti piszoktól könnyedén megszabadulhatunk. Ehhez nem kell mást tennünk, mint egy tégely citromos-rozmaringos kéztisztítót tartanunk a fürdőszobai csap mellett, hogy akkor is legyen mivel tisztára mosnunk a kezünket, amikor az egyszerű folyékony szappan kevésnek bizonyul.
Mindenekelőtt érdemes tudni, hogy a citromos-rozmaringos kézmosó illata egyenesen mennyei – amellett persze, hogy nagyszerűen tisztít. Ráadásul minden egyes összetevője nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a kézbőrünk újra puha és finom tapintású legyen.
A cukor remek hámlasztó, segít eltávolítani a foltokat és csökkenti a bőr durvaságát. Az olívaolaj kiválóan alkalmas hidratálásra, enyhítően hat a viszkető bőrre, valamint késlelteti az öregedést. Azaz a bőrünk fiatalosabb és rugalmasabb lesz tőle.
A citrom leve és lereszelt héja a kézmosó elegyben energetizáló, aromaterápiás hatást fejt ki, miközben arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a citrom tisztítja, világosítja a bőrt, továbbá eltávolítja az elhalt hámsejteket és elősegíti az új bőrsejtek növekedését.
Végül, de nem utolsósorban itt van a rozmaring: kézmosáskor a kezünkkel érintkezve kiváló aromaterápiás hatást fejt ki, serkenti a bőr vérellátását. Nem beszélve arról, hogy fertőtlenítő és antibiotikus tulajdonságokkal rendelkezik.
Lássuk tehát, hogyan készül a nagyhatású citromos-rozmaringos kéztisztító!
Citromos-rozmaringos kéztisztító kertészeknek
Hozzávalók:
- 1 csésze kristálycukor
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 (kezeletlen) citrom lereszelt héja
- 1/2 citrom leve
- 2 szál rozmaring
Elkészítés:
Öntsük a kristálycukrot egy közepes méretű tálba, majd reszeljük rá a citrom héját.
A rozmaringágakról húzzuk le a leveleket, majd aprítsuk fel kisebb darabokra. Ideális esetben a kertben nevelt saját rozmaringgal dolgozzunk.
Az olívaolajat, a citromlevet és a felaprított rozmaringleveleket alaposan keverjük össze a cukorral. A mixtúrát kanalazzuk bele egy olyan széles szájú üvegtégelybe, amelybe könnyen bele tudunk nyúlni. A kézmosót tartsuk mindig készenlétben a mosdókagyló mellett. Természetesen nem csak kertészkedés, de szabadtéri grillezés vagy barkácsolás után is igen jól jöhet.