Metszés-óra (3/20): Hogyan válasszunk megfelelő metszőollót?

Metszés-óra (3/20): Hogyan válasszunk megfelelő metszőollót?

Az ollók mérete, kis és nagy olló, a pengék és a nyelek mérete, metszési geometria, az olló súlya.

Szeretnék tanácsot adni a helyes méretű metszőolló kiválasztásához. A kezünk mérete és ereje is nagyon változatos, a gyártók és a forgalmazók igyekeznek minden igényt kielégíteni a széles kínálatukkal, csak meg kell találnunk a megfelelő párosítást. A legegyszerűbb tanács az lenne, hogy nagy kézhez nagy ollót, kicsihez kis ollót válasszunk. Viszont a legtöbbünknek közepes keze van, valamint a kisebb és nagyobb ollónak is vannak előnyei és hátrányai.

A kis méretű metszőolló (17–18 cm hossz) előnye, hogy közepes kézben is nagyra nyílik, azaz a vágandó ág mélyen a pengék között, közel kerülhet az olló tengelyéhez. A tengely közelében a legnagyobb az áttétel, itt a legjobb a metszési geometria, itt kell a legkevesebb erő a vágáshoz. A nagy olló (20 cm fölötti hossz) hátránya, hogy közepes kézben csak kevéssé nyílik ki, csupán a pengék hegyével tudunk csipkedni, az ágak nem férnek az olló tengelyének közelébe, rossz a metszési geometria.

 

A kis olló hátránya, hogy esetleg körbe érhetik az ujjaim. Ezt úgy kell érteni, hogy egy erős vágás után az olló nyelei nagy erővel közel kerülnek egymáshoz, és az ujjbegyeim, rosszabb esetben a körmeim felütköznek a másik nyélen. Ez fájdalmas és körömtörő. Válasszunk olyan ollót, amelynél legszorosabban fogva is befér egy papírlap az ujjhegyeink és a támasztópenge nyele közé. Így nem lesz ütközés. Metszés és más kerti munka előtt is előtt vágjuk rövidre a körmeinket.

Nagyobb fákhoz, nem rendszeresen metszett gyümölcsöshöz, ahol vastagabb ágakat is vágnom kell, kénytelen vagyok nagyobb ollót, vagy legalább nagyobb pengéket választani, ha nem akarom túl gyakran a fűrészt használni. Az ollók tömege nem jelentős teher, de egész napos munkánál azért fárasztó lehet a nehezebb. Az alumínium ötvözetből készült legkisebb könnyűfém nyelű ollók általában 200 grammosak, a nagyobb acélnyelűek súlya eléri a 350 grammot.

A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében.

A Metszés-óra részei:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR