Metszés-óra (3/20): Hogyan válasszunk megfelelő metszőollót?

Metszés-óra (3/20): Hogyan válasszunk megfelelő metszőollót?

Az ollók mérete, kis és nagy olló, a pengék és a nyelek mérete, metszési geometria, az olló súlya.

Szeretnék tanácsot adni a helyes méretű metszőolló kiválasztásához. A kezünk mérete és ereje is nagyon változatos, a gyártók és a forgalmazók igyekeznek minden igényt kielégíteni a széles kínálatukkal, csak meg kell találnunk a megfelelő párosítást. A legegyszerűbb tanács az lenne, hogy nagy kézhez nagy ollót, kicsihez kis ollót válasszunk. Viszont a legtöbbünknek közepes keze van, valamint a kisebb és nagyobb ollónak is vannak előnyei és hátrányai.

A kis méretű metszőolló (17–18 cm hossz) előnye, hogy közepes kézben is nagyra nyílik, azaz a vágandó ág mélyen a pengék között, közel kerülhet az olló tengelyéhez. A tengely közelében a legnagyobb az áttétel, itt a legjobb a metszési geometria, itt kell a legkevesebb erő a vágáshoz. A nagy olló (20 cm fölötti hossz) hátránya, hogy közepes kézben csak kevéssé nyílik ki, csupán a pengék hegyével tudunk csipkedni, az ágak nem férnek az olló tengelyének közelébe, rossz a metszési geometria.

 

A kis olló hátránya, hogy esetleg körbe érhetik az ujjaim. Ezt úgy kell érteni, hogy egy erős vágás után az olló nyelei nagy erővel közel kerülnek egymáshoz, és az ujjbegyeim, rosszabb esetben a körmeim felütköznek a másik nyélen. Ez fájdalmas és körömtörő. Válasszunk olyan ollót, amelynél legszorosabban fogva is befér egy papírlap az ujjhegyeink és a támasztópenge nyele közé. Így nem lesz ütközés. Metszés és más kerti munka előtt is előtt vágjuk rövidre a körmeinket.

Nagyobb fákhoz, nem rendszeresen metszett gyümölcsöshöz, ahol vastagabb ágakat is vágnom kell, kénytelen vagyok nagyobb ollót, vagy legalább nagyobb pengéket választani, ha nem akarom túl gyakran a fűrészt használni. Az ollók tömege nem jelentős teher, de egész napos munkánál azért fárasztó lehet a nehezebb. Az alumínium ötvözetből készült legkisebb könnyűfém nyelű ollók általában 200 grammosak, a nagyobb acélnyelűek súlya eléri a 350 grammot.

A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében.

A Metszés-óra részei:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR