Csodasövény, avagy a turkesztáni szil

Csodasövény, avagy a turkesztáni szil

A reklámokban rendszeresen felbukkanó növényt gyors növekedése és igénytelensége tette ismertté.

A csodasövényként futtatott növény valójában a turkesztáni szil sövénynek nemesített változata (Ulmus pumila celer). Eredeti élőhelyén, Közép-Ázsiában a vízpartok egyetlen fás növénye. Jó marketingje mellett a valóban kiváló tulajdonságai tették a hobbikertészek között oly népszerűvé.

Rendkívül gyorsan nő

Rendkívül gyorsan nő, évente 1-1,5 métert, így már akár 2 év alatt 2 méteres sövény nevelhető belőle.

Jól formázható

Lombja jól formázható, sűrűn elhelyezkedő ágai a metszést jól tűrik, és dús lombozatot alkotnak. Gyors növekedése miatt igényli is a nyírást, hiszen minél gyakrabban nyírják, annál sűrűbb lesz. Célszerű trapéz alakra formázni (felül keskenyebb, alul szélesebb), hogy mindenhol érje a napfény a leveleket.

Nem igényes

Meglehetősen igénytelen, a talajjal szemben egyáltalán nem igényes, tápanyagban szegényebb, gyenge minőségű, rosszabb vízgazdálkodású talajon is megél.

Jól funkcionál sövényként

Jól funkcionál sövényként, hiszen magas porzáró és zajcsillapító képességgel rendelkezik.

Olvassuk el az útmutatót

A forgalmazó cégek nagyon részletes útmutatóval küldik a töveket, így ültetése, kezelése metszése a kezdő kertészeknek is sikerélményt biztosít! Mindenképpen legyünk körültekintőek, tájékozódjunk az árakról, és arról, hogy milyen állapotú és mekkora növényt szállítanak, hol történt a tárolás, stb. Ettől függhet az is, hogy mikor ültessük, de általában a nyugalmi állapotban levő növényekkel végezzük a telepítést, október végétől a fagyok beálltáig, majd tavasszal, március közepétől április elejéig.

Ültetése

A csodasövényt egy vagy két sorban ültethetjük. Egysoros ültetésnél a növények egymástól 20 cm-re egy sorban állnak, kétsorosnál pedig 2 sorban, egymástól eltolva „kötésben” helyezkednek el a tövek. Értelemszerűen, a kétsoros ültetéssel szebb és dúsabb sövényt nevelhetünk, rövidebb idő alatt.
A talaj későbbi kiszáradásának és gyomosodásának megelőzésére gyakran használnak geotextilt és ebbe ültetik a töveket. Ha nem szeretnénk erre költeni, akkor ültetés után beszórhatjuk fenyőkéreggel, mulccsal a tövek környékét.

Gyors növekedés, elöregedés

Mindenképpen el kell mondanunk, hogy a csodasövény gyors növekedéséhez viszonylag gyors leromlás párosul. 8-10 év múlva elöregszik a sövényünk, ezt tudnunk kell, amikor ültetjük, hogy az ifjítást megfelelően végezhessük. Az elöregedett sövény szétesik, törékennyé válik.

Kártevője

Az elmúlt évek slágertermékét már egy kártevő is pusztítja, a kanyargós szillevéldarázs (Aproceros leucopoda) 2003 óta hazánkban is jelen van. A turkesztáni szilt nagyon kedveli, lárvái szövedékgubóban telelnek. Április közepén a nőstény darazsak megtermékenyítés nélkül, a levelek szélébe süllyesztik tojásaikat. Az álhernyók kanyarogva rágják a leveleket, csak a vastagabb ereket hagyják meg. A július közepén rajzó darazsak újabb nemzedéke már tarrágást okoz a sövényeken.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR