Csucsorok: ezek az ősi gyógynövények mérgező gyommá váltak

Csucsorok: ezek az ősi gyógynövények mérgező gyommá váltak

A többféle csucsor eurázsiai származású gyógynövényként kezdte pályafutását, de mára az egész világon elterjedt mérgező gyom lett belőlük.

Vajon mit jelent a "csucsor"?

A fekete csucsor (Solanum nigrum) és az ebszőlő csucsor (Solanum dulcamara) az európai ókor óta ismert és leírt enyhén mérgező, de gyógyításra széleskörűen javasolt növények. Én még úgy tanultam, hogy a burgonyafélék családtagjai, de közben ők lettek a névadók, így a csucsorfélék családjába tartoznak. Sajnos a családnév ismeretlen eredetű, a csucsor szó állítólag a csúcs szóból származik, a “Solanum” talán a latin csillapít, enyhít jelentést tartalmazza, ami a gyógyhatásra utalhat. A “nigrum” szó szerint fekete, és ez az érett bogyó színe, a “dulcamara” keserédest jelent, ami a piros bogyó íze, az “ebszőlő” az ember számára nem ehető vagy értéktelen jelentésű.

Fekete csucsor

A fekete csucsor egyéves, sőt egynyári növény, melegigényes, későn csírázik, és fagyérzékeny, az első őszi fagyoknál elpusztul. Ebben a rövid tenyészidőben viszont rendkívül életerős, tetra- és hexaploid kromoszómaszámú szántóföldi és kerti gyomnövény. A levelei nagyon változatosak, többnyire sötétzöldek, néha lilásak. A fürtös virágok apró csészelevelei fölött fehér szirmok vannak, közöttük sárga összenőtt portokok. A sokmagvú termések sokáig zöldek, enyhén mérgezőek, gépi betakarítású zöldborsó gyomnövényeként a magok közé keveredve veszélyesek.

csucsorok mergezo gyomma valtak 02
Fekete csucsor fiatal egyede rombusz alakú hullámos szélű levelekkel

csucsorok mergezo gyomma valtak 03
Fekete csucsor extra levél színe és formája

csucsorok mergezo gyomma valtak 04
Fekete csucsor virága és bimbói

csucsorok mergezo gyomma valtak 05
Fekete csucsor virága

csucsorok mergezo gyomma valtak 06
Fekete csucsor éredő bogyói

csucsorok mergezo gyomma valtak 07
Fekete csucsor már majdnem érett termésfürtje

Ebszőlő csucsor

Az ebszőlő csucsor évelő, sőt tövénél elfásodó kúszó növény. Nedves helyeken, vízközelben él, bármilyen támaszra, kerítésre, más növényekre felfut, támasz hiányában a talajon kúszik. A levelei ugyanazon a növényegyeden is eltérőek lehetnek, a virágszirmok lilák, a tövüknél világos pettyesek, az összenőtt sárga portokok közül kinyúlik a bibe. A termések tojásdad, eleinte zöld, majd sárga, éretten piros bogyók.

Bevallom, nem kóstolgattam, így a keserédes ízt nem tudom megerősíteni, de azt a mérgezéses esetek leírásából tudjuk, hogy kisgyermekeknek már tíz szem is veszélyes. Az ebszőlő csucsort dísznövényként is tartják, a számomra legérdekesebb és legszebb példányt egy régi fedetlen ásott kút belsejében, az omladozó téglafalon szétterjeszkedve láttam.

csucsorok mergezo gyomma valtak 08
Ebszőlő csucsor virágfürtje és normál levelei

csucsorok mergezo gyomma valtak 09
Ebszőlő csucsor cimpás levele

csucsorok mergezo gyomma valtak 10
Ebszőlő csucsor virágai

csucsorok mergezo gyomma valtak 11
Ebszőlő csucsor virága

csucsorok mergezo gyomma valtak 12
Ebszőlő csucsor tojásdad termései

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR