Farkasalma: alattomosan mérgező

Farkasalma: alattomosan mérgező

Az ijesztő név ellenére szülést könnyítő gyógyszernek is használták ezt a rovarfogó vadnövényt.

A közönséges farkasalma (Aristolochia clematitis)  a többnyire trópusi növényeket tömörítő farkasalma nemzetség több száz fajának egyetlen hazánkban honos képviselője. Így talán nem olyan fontos a közönségességét a kettős magyar névvel hangsúlyozni, a továbbiakban én is elkerülöm.

Árnyékban terül, napon ágaskodik

Évelő, lágyszárú, sőt törékeny növény, a talajfelszín alatti kiterjedt gyöktörzs hálózatával állja a hideg teleket, és még terjeszkedik is. A föld fölött kétféle habitusát figyeltem meg. Árnyékos helyeken a talajon kúszik, néha olyan sűrű levélzettel, hogy talajtakaró. Naposabb fekvésben félméteres magasságig önállóan is felemelkedik, de más növényekre, kerítésre támaszkodva még az egy métert is meghaladja.

Apró legyeket ejt csapdába

Halványsárga virágai átmeneti rovarcsapdák. A függőlegesen álló virágok széles fényes viaszos szája a csúszda, amelyen az apró legyek becsusszannak a mélybe. Ezután következik egy szűk szőrös torok, ahol a szőrök befelé nyitnak, de kifelé zárnak. A legalul kihasasodó részben vannak a virág ivarszervei, a termő és a porzók, valamint a fogva tartott rovart életben tartó nektár. Ha a rovar hozott magán virágport, és a megporzás, termékenyülés sikerült, akkor a porzók megszórják pollennel, és a torokszőrök elfonnyadnak. A szabaduló legyecske jóllakottan viheti a virágport a következő növény csapdájába. A dió méretű toktermésekben számomra meglepő rendezettséggel ülnek a magvak.

Mérgező és érződik az illatán is

A farkas szó a magyar növénynevekben szinte mindig a mérgezőségre utal, és erre figyelmeztet az egész növény jellegzetes illata is. Hiszen nem ölni akar, csak érintetlenül tovább élni. Hogy a növénynek melyik része az alma, az vitatott; a termés is lehet, de mások szerint a vaskos gyöktörzs. A farkasalma minden része mérgező, de például szülést könnyítő gyógynövényként is használták; aristolochia = legjobb szülés. A clematitis fajnév talán az clematis = iszalag, kúszónövénységét jelenti.

Csak a gabonába ne keveredjen!

A leghírhedtebb farkasalma mérgezést 1956-ban írták le Bulgáriában, a gabonába és lisztbe keveredett magőrleménye évtizedeken át mérgezte a házikenyéren és tésztán élőket, a sokszor halálos betegség neve balkáni vesekárosodás. Hasonló tünetek a 90-es években is előfordultak, a kiváltók kínai származású étrend-kiegészítők, amelyeket fogyókúrázók fogyasztottak.

farkasalma alattomosan mergezo 02
Farkasalma félárnyékban talajtakaró kúszónövény

farkasalma alattomosan mergezo 03
Farkasalma felálló, támaszkodó habitusa napos helyen

farkasalma alattomosan mergezo 04
Farkasalma nagy levelei és levélhónalji virágai

farkasalma alattomosan mergezo 05
Farkasalma légycsalogatóan büdös virágai

farkasalma alattomosan mergezo 06
Farkasalma virágai, átmeneti rovarcsapdák

farkasalma alattomosan mergezo 07
Farkasalma éredő termései

farkasalma alattomosan mergezo 08
Farkasalma rendezett magvai a féltermésben

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR