Csattanó maszlag: a legveszélyesebb gyom

Csattanó maszlag: a legveszélyesebb gyom

A pszichoaktív kábítószerként is használt, bódító hatású, mérgező hatóanyagait sok helyen gyógyszerként is bevetették.

A csattanó maszlag (Datura stramonium)  a burgonyafélék családjába tartozó növényfaj, Közép-Amerikából származik, de mára az egész világot meghódította. A “Datura” név szanszkrit eredetű, és ezt a növénynemzetséget jelenti, a “stramonium” ennek a növénynek az egyik régi neve volt, amelyet Linné megőrzött a tudományos névadásnál. A “maszlag” szó arab eredetű, és a mérgező, bódító hatásra utal. A növény a származásának megfelelően nagyon melegigényes, a magja nálunk csak késő tavasszal csírázik, nyáron gyorsan fejlődik, ősszel az első fagyokkal elpusztul.

Sebészeti műtétek érzéstelenítője volt

Sokan csodálják nagy, fehér, tölcséres virágait, és nem irtják ki a kertekből. A még dúsabban virágzó rokonai angyaltrombita (Brugmansia)  néven divatos dézsás dísznövények lettek. A maszlag összes szerve mérgező, minden része tartalmazza a hioszciamin, atropin és szkopolamin vegyületeket, az élőhelytől és a növény fejlettségétől függően eltérő mértékben és arányokban. Pszichoaktív kábítószerként használták számos népcsoportban, sok helyen asztma kezelő gyógynövény lett, néha még sebészeti műtétek érzéstelenítőjeként is bevetették. Etnobotanikájának gazdag irodalma van. Mára kikopott a gyógyászatból, mert a hatásos és a halálos dózis túl közel áll egymáshoz, valamint a hatóanyag tartalom és összetétel is nagyon változó.

Virágai csak éjjel nyílnak

A maszlag a nagy hegyes karéjú leveleiről már palántaként is felismerhető, a zöld részek kellemetlen szagúak. A virágok csak éjjel nyílnak, csábítóan illatoznak, éjjeli rovarok végzik a megporzást. A tüskés termések sajnos gyakran felkeltik a gyerekek érdeklődését, manapság is előfordulnak mérgezések. A négy kopáccsal nyíló termések télen szórják a fekete magvaikat. A maszlag a tápanyagdús, nitrogénben gazdag, bolygatott területeken terjed, talán a hidegérzékenysége miatt ma még nem invazív, de irtandó gyomnövény. Nincs keresnivalója a hazai természetben, veszélyes a kíváncsi gyermekekre, az ingyen drogot kereső kamaszokra, valamint a növényevő háziállatokra.

csattano maszlag legveszelyesebb 02
Csattanó maszlag palántája

csattano maszlag legveszelyesebb 03
Csattanó maszlag kora-nyári habitusa

csattano maszlag legveszelyesebb 04
Csattanó maszlag virága

csattano maszlag legveszelyesebb 05
Csattanó maszlag fejlődő termései

csattano maszlag legveszelyesebb 06
Csattanó maszlag őszi habitusa

csattano maszlag legveszelyesebb 07
Csattanó maszlag karéjos levele és zöld termése

csattano maszlag legveszelyesebb 08
Csattanó maszlag felrepedt termése a magvakkal

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR