Nadragulya, haláli szép bogyókkal

Nadragulya, haláli szép bogyókkal

A mérsékelt égöv egyik legmérgezőbb növénye árokparton is nő: zöldes, lilás, feketés bogyókat érlel.

A nadragulya lágyszárú, évelő növény, de a számára kedvező termőhelyen cserjetermetű, akár másfél méter magasra is megnövő terebélyes bokor. A tartalék tápanyagai a répaszerű gyökereiben vannak, így tavasszal, a hó olvadásakor azonnal kibújik a földből, gyors növekedésével hamar megmutatja a nagyságát.

A neve magáért beszél. De mit mond?

Az újabban javasolt kettős magyar neve maszlagos nadragulya; mindkét szó a méregre utal, és két másik növény – a maszlag és a mandragóra – nevéből származik. A tudományos név Atropa belladonna  is magáért beszél. Atroposz a görög mitológia sors vagy végzet istennőinek, a moiráknak a harmadika, aki ollójával elvágja a halandók életének fonalát, azaz maga a halál. A növény egyik mérge, az atropin neve is innen származik, a hatóanyag ma már gyógyszer. Régebben pupillatágítóként is használták, nem csak szemorvosok, hanem vonzóbbnak látszani akaró nők is. Innen a fajnév: belladonna = szépasszony, ami akkoriban némi boszorkányosságot is jelentett.

Nyirkos talajon hatalmasra nő

A nadragulya erdőszéleken, vágásokban gyakori, tápdús nyirkos talajon fejlődik látványosan nagyra. Az eleinte csak sötétzöld leveleiről felismerhető növény júniustól folyamatosan virágzik, júliustól zöld bogyókat, augusztustól fényes, fekete bogyókat hordoz, azaz egyszerre vannak rajta virágok, éredő és érett termések is. Ezeket nem könnyű észrevenni, mert megbújnak a dús hajtások alatt, mindegyiket levél takarja. A megporzó méhek és poszméhek persze ettől még megtalálják a virágokat, számos madár szedegeti a terméseket.

Burgonyaféle, a paprika és paradicsom rokona

A bogyó szerkezete azonos a rokonnövény paradicsoméval, az apró magvakat csíraképesen ürítik a fogyasztóik. A nadragulya egyik jellegzetessége a függőleges szár hármas elágazása, amely segít a növény biztos felismerésében. Minden része mérgező, a gyökér, a szár, a levelek és leginkább a bogyók. Egyiket sem érdemes megkóstolni!

nadragulya halali 02
Nadragulya habitusa

nadragulya halali 03
Nadragulya igen nagy szárlevelei

nadragulya halali 04
Nadragulya virága szemből

nadragulya halali 05
Nadragulya virága oldalról

nadragulya halali 06
Nadragulya levelek alatt megbúvó termései

nadragulya halali 07
Nadragulya éredő zöld bogyója

nadragulya halali 08
Nadragulya érett fekete termése

nadragulya halali 09
Nadragulya jellegzetes hármas elágazása méteres magasságban

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR