Vasvirág: a vázában víz nélkül sem szárad el

Vasvirág: a vázában víz nélkül sem szárad el

Örökéletű és erős, díszes virág, még szárazon is megőrzi élénk lila színét.

Vázában víz nélkül sem hervad el

Az ékes vasvirágnak (Xeranthemum annuum)  örökéletet és halhatatlanságot tulajdonítani kissé túlzás, de valóban tartós virág, vázában víz nélkül sem hervad el, és a színét is hosszan megőrzi. A szárazkötészet alapanyagának gyűjtött és termesztett növények többnyire különféle kezelések (szárítás, fehérítés, festés stb.) révén nyerik el a kívánt színt és tartósságot. A vasvirág azonban néhány kivételes szárazvirág társával együtt már a természetes állapotában is készen áll a kötészetre.

Fémesen csillog és erős, mint a vas

A vasvirág magyar nevét egyes szófejtések a fémesen csillogó színével magyarázzák, mások a vashoz hasonló tartósságával. Számomra nem túl meggyőzőek a magyarázatok, vasról inkább a rozsda jut eszembe, de magam sem ismerek jobb megfejtést, és tudom, hogy az elnevezések ritkán következetesek. A tudományos név ’Xeranthemum’ viszont logikus, száraz virágot jelent, az ’annuum’ egyévest, az évelő ellentétét, amit a kertészek inkább egynyáriként nevesítenek.

Ellenáll a szárazságnak és égető napsütésnek

A vasvirág kétszeresen is száraz; amíg él, addig sztyepprétek szárazságtűrő növénye, ha leszedték szárazon is tartós. Szárazságtűrésének ékes bizonyítékai az ezüstös-fehéren molyhos levelek, amelyek védik a növényt a napsütés erős felmelegítő hatásától, és korlátozzák a párologtatását.

A “szirom” valójában a fészekpikkely

Amit mi ékes lilás-rózsaszín virágnak hihetünk, az a vasvirág belső fészekpikkelyeinek sziromszerű sorozata, a külsők a szokásos fészekhez simulók. A vasvirág fészkéből hiányoznak a nyelves virágok, csak csövesek alkotják, de azok százával. A külső hosszabb virágok sterilek, a belsők termékenyek. A termés apró görbült bóbitás kaszat.

Egy száron száz virág

A júniustól szeptemberig száraz gyepekben, pusztafüves lejtőkön, erdei tisztásokon virító ékes vasvirág néha magányos, de gyakrabban hatalmas foltokban is borít. A virágot imitáló szépséges fészekpikkelyei nagyon csábítóak a rovarok számára, de kell is a sok látogató a fészkenkénti száz virág megporzásához.

vasvirag vazaban 02
Ékes vasvirág

vasvirag vazaban 03
Ékes vasvirág ezüstösen molyhos levelei

vasvirag vazaban 04
Ékes vasvirág fészkes virágzata

vasvirag vazaban 05
Ékes vasvirág külső és belső fészekpikkelyei

vasvirag vazaban 06
Ékes vasvirág igazi csöves virágai

vasvirag vazaban 07
Ékes vasvirág tömege

vasvirag vazaban 08
Ékes vasvirág fészke virágzás után

vasvirag vazaban 09
Ékes vasvirágok katicával és pimpóval

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR