Nyári frissítő: íme a klasszikus + két különleges gyümölcsleves receptje a tikkasztó hőség ellen!

Nyári frissítő: íme a klasszikus + két különleges gyümölcsleves receptje a tikkasztó hőség ellen!

Az utóbbi hetekben az időjárás nem kímélte hazánk lakóit, hiszen az extra hőség szinte elviselhetetlenné tette a mindennapokat. Ilyenkor jólesik valami frissítő, ami nem csak hűsít, de tápláló is. A hideg gyümölcslevesek ideálisak erre a célra, különösen, ha már a kertünkben termett gyümölcsöket is felhasználhatjuk hozzá.

Az alábbiakban megosztjuk a hagyományos magyar gyümölcsleves receptjét, valamint két különleges változatot, amelyek garantáltan elnyerik majd a család tetszését.

Hagyományos gyümölcsleves

Ez a klasszikus recept generációk óta hűsít minket a forró napokon. Nagyanyáink is ismerték és szerették, és nincs is jobb, mint egy tányér hűvös, frissítő gyümölcsleves a nyári melegben.

Hozzávalók

  • 500 g vegyes gyümölcs (alma, körte, szilva, meggy, cseresznye, barack)
  • 1 l víz
  • 200 ml tejföl
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja és leve
  • 1 rúd fahéj
  • 2-3 szegfűszeg
  • egy csipet só

Elkészítés

  1. A gyümölcsöket alaposan megmossuk, (szükség esetén) meghámozzuk és felkockázzuk.
  2. Egy nagy lábasban felforraljuk a vizet, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a citromhéjat.
  3. Beletesszük a gyümölcsöket, majd közepes lángon főzzük, amíg a gyümölcsök megpuhulnak.
  4. A tejfölt simára keverjük néhány kanál forró levessel, hogy elkerüljük a csomósodást, majd hozzáöntjük a leveshez, és alaposan elkeverjük. Ezáltal a leves sűrűbb és krémesebb állagot kap.
  5. Citromlével és egy csipet sóval ízesítjük.
  6. Lehűtve, hidegen tálaljuk.

Általános tanács

Ha a gyümölcs héja kemény vagy vastag, érdemes meghámozni, hogy a leves simább és kellemesebb állagú legyen. Ha a héj vékony és puha, hámozatlanul is hagyhatjuk a gyümölcsöt. Végső soron ez ízlés kérdése, és az is befolyásolja, hogy milyen jellegű levest szeretnénk készíteni.

Egzotikus trópusi gyümölcsleves

Ez a recept egy kis trópusi ízzel varázsolja különlegessé a hagyományos gyümölcslevest. Az ananász és a kókusztej kombinációja egy igazán izgalmas és hűsítő levest eredményez.

Hozzávalók

  • 1 ananász, felkockázva
  • 2 mangó, felkockázva
  • 400 ml kókusztej
  • 500 ml víz
  • 3 evőkanál méz
  • 1 lime reszelt héja és leve
  • 1 rúd vanília
  • friss menta a díszítéshez

Elkészítés

  1. Az ananászt és a mangót felkockázzuk.
  2. Egy lábasban összekeverjük a kókusztejet, a vizet, a mézet, a lime héját és levét, valamint a vaníliarudat.
  3. Hozzáadjuk a gyümölcsöket, és közepes lángon főzzük, amíg a gyümölcsök megpuhulnak.
  4. Lehűtjük, majd friss mentával díszítve tálaljuk.

Erdei gyümölcsös leves bazsalikommal

Ez a recept különleges, hiszen az erdei gyümölcsök frissességét a bazsalikom különleges aromájával egészíti ki. Tökéletes választás egy forró nyári napon.

Hozzávalók

  • 300 g erdei gyümölcs (áfonya, málna, szeder, ribizli)
  • 500 ml almalé
  • 200 ml joghurt
  • 2 evőkanál méz
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 1 citrom reszelt héja
  • egy csipet só

Elkészítés

  1. Az erdei gyümölcsöket megmossuk.
  2. Egy lábasban összekeverjük az almalevet, a mézet, a citromhéjat és egy csipet sót.
  3. Hozzáadjuk a gyümölcsöket és a bazsalikom felét, majd közepes lángon főzzük, amíg a gyümölcsök megpuhulnak.
  4. Lehűtjük, majd belekeverjük a joghurtot.
  5. A megmaradt friss bazsalikommal díszítve tálaljuk.

Ezek a gyümölcslevesek nem csupán hűsítőek és frissítőek, de kiváló alkalmat adnak arra is, hogy különböző vitaminokban és tápanyagokban gazdag gyümölcsöket fogyasszunk. Jó étvágyat mindenkinek!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR