Az utóbbi hetekben az időjárás nem kímélte hazánk lakóit, hiszen az extra hőség szinte elviselhetetlenné tette a mindennapokat. Ilyenkor jólesik valami frissítő, ami nem csak hűsít, de tápláló is. A hideg gyümölcslevesek ideálisak erre a célra, különösen, ha már a kertünkben termett gyümölcsöket is felhasználhatjuk hozzá.
Az alábbiakban megosztjuk a hagyományos magyar gyümölcsleves receptjét, valamint két különleges változatot, amelyek garantáltan elnyerik majd a család tetszését.
Hagyományos gyümölcsleves
Ez a klasszikus recept generációk óta hűsít minket a forró napokon. Nagyanyáink is ismerték és szerették, és nincs is jobb, mint egy tányér hűvös, frissítő gyümölcsleves a nyári melegben.
Hozzávalók
- 500 g vegyes gyümölcs (alma, körte, szilva, meggy, cseresznye, barack)
- 1 l víz
- 200 ml tejföl
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja és leve
- 1 rúd fahéj
- 2-3 szegfűszeg
- egy csipet só
Elkészítés
- A gyümölcsöket alaposan megmossuk, (szükség esetén) meghámozzuk és felkockázzuk.
- Egy nagy lábasban felforraljuk a vizet, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a citromhéjat.
- Beletesszük a gyümölcsöket, majd közepes lángon főzzük, amíg a gyümölcsök megpuhulnak.
- A tejfölt simára keverjük néhány kanál forró levessel, hogy elkerüljük a csomósodást, majd hozzáöntjük a leveshez, és alaposan elkeverjük. Ezáltal a leves sűrűbb és krémesebb állagot kap.
- Citromlével és egy csipet sóval ízesítjük.
- Lehűtve, hidegen tálaljuk.
Általános tanács
Ha a gyümölcs héja kemény vagy vastag, érdemes meghámozni, hogy a leves simább és kellemesebb állagú legyen. Ha a héj vékony és puha, hámozatlanul is hagyhatjuk a gyümölcsöt. Végső soron ez ízlés kérdése, és az is befolyásolja, hogy milyen jellegű levest szeretnénk készíteni.
Egzotikus trópusi gyümölcsleves
Ez a recept egy kis trópusi ízzel varázsolja különlegessé a hagyományos gyümölcslevest. Az ananász és a kókusztej kombinációja egy igazán izgalmas és hűsítő levest eredményez.
Hozzávalók
- 1 ananász, felkockázva
- 2 mangó, felkockázva
- 400 ml kókusztej
- 500 ml víz
- 3 evőkanál méz
- 1 lime reszelt héja és leve
- 1 rúd vanília
- friss menta a díszítéshez
Elkészítés
- Az ananászt és a mangót felkockázzuk.
- Egy lábasban összekeverjük a kókusztejet, a vizet, a mézet, a lime héját és levét, valamint a vaníliarudat.
- Hozzáadjuk a gyümölcsöket, és közepes lángon főzzük, amíg a gyümölcsök megpuhulnak.
- Lehűtjük, majd friss mentával díszítve tálaljuk.
Erdei gyümölcsös leves bazsalikommal
Ez a recept különleges, hiszen az erdei gyümölcsök frissességét a bazsalikom különleges aromájával egészíti ki. Tökéletes választás egy forró nyári napon.
Hozzávalók
- 300 g erdei gyümölcs (áfonya, málna, szeder, ribizli)
- 500 ml almalé
- 200 ml joghurt
- 2 evőkanál méz
- 1 csokor friss bazsalikom
- 1 citrom reszelt héja
- egy csipet só
Elkészítés
- Az erdei gyümölcsöket megmossuk.
- Egy lábasban összekeverjük az almalevet, a mézet, a citromhéjat és egy csipet sót.
- Hozzáadjuk a gyümölcsöket és a bazsalikom felét, majd közepes lángon főzzük, amíg a gyümölcsök megpuhulnak.
- Lehűtjük, majd belekeverjük a joghurtot.
- A megmaradt friss bazsalikommal díszítve tálaljuk.
Ezek a gyümölcslevesek nem csupán hűsítőek és frissítőek, de kiváló alkalmat adnak arra is, hogy különböző vitaminokban és tápanyagokban gazdag gyümölcsöket fogyasszunk. Jó étvágyat mindenkinek!