Egy különleges növény Dél-Amerikából: a csirimojó, vagyis a fahéjalma

Egy különleges növény Dél-Amerikából: a csirimojó, vagyis a fahéjalma

Ecsettel kell beporoznunk.

A csirimojó (Annona cherimola)  a liliomfavirágúak rendjébe tartozik, cserimojának, fahéjalmának, krémalmának is nevezik. Kolumbiában és Ecuadorban őshonos, a hosszú nappalokkal rendelkező szubtrópusi éghajlatot kedveli. A növényt Portugáliában, Olaszországban, a Kanári-szigeteken és Spanyolországban is termesztik.

csirimojo fahejalma 02

A gyorsan növő, örökzöld fa sűrű lombú, eredeti élőhelyén általában 5-9 méter magas. Levelei oválisak, színük sötétzöld, enyhén szőrösek, fonákjuk bársonyos. Virágai illatosak, kicsik.

A gömbölyded, kissé szív alakú gyümölcsök 10-20 cm hosszúak, általában 150-500 grammot nyomnak. Héjuk sima vagy pikkelyszerűen töredezett. Számos kemény, babhoz hasonló, barna vagy fekete magot rejtenek.

csirimojo fahejalma 03

A gyümölcsök csak akkor fejlődnek, ha a virágok beporzásra kerülnek. Erről bizonyos rovarok gondoskodnak, amelyek nálunk azonban nem élnek. Éppen ezért, aki otthon cserimoját nevel, egy ecset segítségével porozza be a virágokat.

Krémesen lágy, édes, gyümölcsös és ízletes: a cserimoja termésnek húsa nagyon finom! Az íze nagyon jellegzetes, összetéveszthetetlen, leginkább a körtére vagy a banánra hasonlít. Nem csak a húsa, de a héja is ehető.

A növény a meleget kedveli, a fagyot max. -3 °C-ig tűri. A mi éghajlatunkon ezért csak cserépben, dézsában érdemes tartani. Télen sem mehet a hőmérséklet 12-15 °C alá, ami az ideális számára.

csirimojo fahejalma 04
Robert Couse-Baker

A magokat könnyű csíráztatni, de hetekig, akár egy hónapig is eltarthat, míg kibújnak. Jó vízelvezető képességű talajba ültessük a magoncokat. 1-2 év elteltével ültessük át a növénykét, ajánlatos laza földbe tenni.

Májustól kikerülhet a teraszra vagy balkonra. A fiatal növényeket ne tegyük tűző napra! Nyáron meleg, szélvédett helyen érzi magát a legjobban. A fácska állhat félárnyékban vagy napon is, ha már valamivel nagyobb, kifejlettebb. Szobanövényként egész évben egy nem túl hűvös télikertet vagy világos szobát igényel.

A fácska a tél folyamán elveszítheti a lombját, de hamar újra kihajtanak a levelek. Nyugalmi fázisban csak keveset öntözzük! Általánosságban a földjét tartsuk nedvesen, de ne álljon pangó vízben a növény. Nyáron meghálálja, ha 2 hetente tápoldatozzuk. Nem szükséges rendszeresen metszeni.

csirimojo fahejalma 05
Forest and Kim Starr

A gyümölcs önmagában is ízletes, de az éretlenül leszedett termést néhány napig utóérlelni kell. Legtöbbször, ha már érett és puha, kanállal vájják ki a belsejét. Tehető gyümölcssalátába, készülhet belőle zselé, desszert, alkoholos ital is. Kolumbiában kifacsart levéből citrom hozzáadásával üdítőitalt készítenek. Magjait összetörve rovarölő szerként hasznosítják. Vigyázzunk, mert az összezúzott magvakat is tartalmazó lé szembe kerülve látáskárosodást okozhat!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR