Nyersen élvezhetetlen.
Kisebbek, szögletesebbek, ducibbak és zöldek: a különös banánokat főzőbanánoknak hívják. Talán már mi is találkoztunk velük az ázsiai boltokban vagy szupermarketekben. Néha zöldség- vagy lisztbanánnak is nevezik őket.
A legnagyobb különbség a megszokott banánhoz képest az, hogy a főzőbanán nyersen nem ízletes, csak a melegítés hatására jön ki a jellegzetes aromája.
Mihez kezdjünk ezzel a fura banánnal, ha úgy döntünk, hogy kipróbáljuk?
A felhasználás módja a banán érettségétől függ. Ha még zöldessárga, akkor úgy használjuk, mint a krumplit, például egytálételekhez vagy levesbe. Magas keményítőtartalma miatt lisztpótlóként is tehetjük szószokba, vagy ideális sütéshez a gluténérzékenyek számára.
A sárga banán feketés szárral főzéshez, sültekhez, sütéshez és rántáshoz ajánlható. Ha már túlérett és fekete, akkor különösen édes és jól illik a desszertekbe.
Gyorsreceptek főzőbanánnal:
Püré köretként
A meghámozott banánt főzzük meg sós vízben, pürésítsük, majd kókusztejjel és curryvel ízesítsük.
Főzőbanán chips
Vágjuk a banánt szeletekre és főzzük 15 percig sós vízben. Ezt követően némi olajban süssük ropogósra és ízesítsük chilivel. Nagyszerűen illik hozzá az avokádós mártogató!
Karamellizált banán
A főzőbanán szeleteket némi cukorral szórjuk meg és enyhén karamellizáljuk egy nagy serpenyőben.