Kipróbálnád a főzőbanánt? Mutatjuk, hogy mire használhatod!

Kipróbálnád a főzőbanánt? Mutatjuk, hogy mire használhatod!

Nyersen élvezhetetlen.

Kisebbek, szögletesebbek, ducibbak és zöldek: a különös banánokat főzőbanánoknak hívják. Talán már mi is találkoztunk velük az ázsiai boltokban vagy szupermarketekben. Néha zöldség- vagy lisztbanánnak is nevezik őket.

fozobanan kiprobalnad 02

A legnagyobb különbség a megszokott banánhoz képest az, hogy a főzőbanán nyersen nem ízletes, csak a melegítés hatására jön ki a jellegzetes aromája.

fozobanan kiprobalnad 03

Mihez kezdjünk ezzel a fura banánnal, ha úgy döntünk, hogy kipróbáljuk?

A felhasználás módja a banán érettségétől függ. Ha még zöldessárga, akkor úgy használjuk, mint a krumplit, például egytálételekhez vagy levesbe. Magas keményítőtartalma miatt lisztpótlóként is tehetjük szószokba, vagy ideális sütéshez a gluténérzékenyek számára.

A sárga banán feketés szárral főzéshez, sültekhez, sütéshez és rántáshoz ajánlható. Ha már túlérett és fekete, akkor különösen édes és jól illik a desszertekbe.

fozobanan kiprobalnad 04

Gyorsreceptek főzőbanánnal:

Püré köretként

A meghámozott banánt főzzük meg sós vízben, pürésítsük, majd kókusztejjel és curryvel ízesítsük.

Főzőbanán chips

Vágjuk a banánt szeletekre és főzzük 15 percig sós vízben. Ezt követően némi olajban süssük ropogósra és ízesítsük chilivel. Nagyszerűen illik hozzá az avokádós mártogató!

fozobanan kiprobalnad 05

Karamellizált banán

A főzőbanán szeleteket némi cukorral szórjuk meg és enyhén karamellizáljuk egy nagy serpenyőben.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?