Késő ősszel szüretelhetjük a dinnyeízű gyümölcsöket a málnafáról

Késő ősszel szüretelhetjük a dinnyeízű gyümölcsöket a málnafáról

Selyemhernyók eledele.

A málnafa vagy mandarin dinnyebogyó (Cudrania tricuspidata)  a füge és az eperfa rokona. A növény Kína középső részén, valamint Nepálban és Koreában honos, ennek ellenére nálunk is lehet termeszteni.

A málnafának kb. 2,5 cm nagy, piros gyümölcsei vannak, amelyek haosnlítanak a fehér eperre, de kerekebbek és méretesebbek. Október közepétől november közepéig érnek és meglepően édesek, a görögdinnyére emlékeztető ízzel.

dinnyeizu gyumolcsoket malnafarol 02
Plant Image Library

Már 2-3 évvel az ültetés után szüretelhetünk a fácskáról. A kínaiak a leveleket is hasznosítják, amelyek táplálék-alternatívát jelentenek a selyemhernyók számára.

A növény öntermékeny, de nagyobb és intenzívebb ízű gyümölcsöket hoz, ha a nőivarú virágokat hordozó fa közelében egy hímivarú virágokat hozó fa is áll.

dinnyeizu gyumolcsoket malnafarol 03
Plant Image Library

A fa akár a 7 méteres magasságot is elérheti. A legjobb, ha napos és védett helyre kerül, így a később érő gyümölcsöknek is lesz alkalmuk beérni. A talajjal szemben nem támaszt különösebb igényeket, de a humuszban gazdag, egyenletesen nedves, jó vízelvezető képességű közegben érzi jól magát. Ha cserépben neveljük, ne túl kicsi tartóba ültessük (legalább 30 literesre van szüksége).

dinnyeizu gyumolcsoket malnafarol 04
Plant Image Library

A szárazságot is jól tolerálja. A kifejlett példányok -20 °C ig télállóak, csak a fiatal fákat érdemes télire gyapjúfóliával takarni. Az eperfához hasonlóan a málnafa is jól tűri a visszavágást.

Bevezető kép: Plant Image Library

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR