Egyenes, sarok vagy szigettel felszerelt? Hogyan vásároljunk konyhaszekrényt

Egyenes, sarok vagy szigettel felszerelt? Hogyan vásároljunk konyhaszekrényt

A konyha kiválasztása lehetőségek széles skáláját kínálja. Legyen szó anyagokról, színekről vagy formákról, ma már biztosan sok minden közül választhatunk. Néha olyan sok lehetőség van, hogy könnyű elveszni bennük. Nézzünk meg közelebbről néhányat közülük.

Vegyük figyelembe a helyiség méretét és a megfelelő ergonómiát

Természetesen a konyha méretei és elrendezése a konyhaforma választás legfontosabb mutatói. Néha maga a helyiség csak egy bizonyos formát tesz lehetővé, és nincs mód további kompromisszumokra. Tehát mindent fel kell mérni és előre átgondolni.

A megfelelő ergonómia szintén nagyon fontos a konyha tervezésénél. A megfelelő kényelem érdekében a munkalapnak legalább 60 centiméter mélynek kell lennie. A munkalap magassága leggyakrabban 80-95 centiméter között van, viszont érdemes a testmagassághoz igazodnia. Csak akkor kell kompromisszumos megoldást választani, ha a háztartás tagjai között nagy különbségek vannak.

Ideális esetben a tűzhely, a mosogató és a hűtőszekrény egy úgynevezett ergonomikus vagy funkcionális háromszöget alkot. Ez azt jelenti, hogy az összes említett felületnek könnyen hozzáférhetőnek kell lennie, és e háromszög csúcsai között nem lehetnek akadályok. Természetesen nélkülözhetetlen az elegendő tároló- és munkaterület is.

konyhatervezes02.jpg

Egyenes I-alakú konyha

Az egyenes konyha elsősorban olyan kis konyhasarkokba alkalmas, ahol a tér arányai miatt nem lehet más típust választani. Rendszerint ez a legolcsóbb megoldás is, mivel nem igényel saroktároló megoldásokat, munkalap-csatlakozásokat és egyéb olyan részleteket, amelyeket más típusú konyhai szettek nem nélkülözhetnek. Másrészt az egyenes konyha gyakran kevesebb tároló- és munkafelületet, valamint gyengébb ergonómiát is jelent, hiszen legalábbis a beépített készülékek esetében itt nem jöhet létre a fent említett funkcionális háromszög.

L-alakú sarokkonyha

Rendkívül népszerű és bevált konyhaszekrényforma, amely lehetővé teszi a megfelelő ergonómiát, miközben kisebb helyiségekbe is befér. Az L alakú konyhaszekrény mérete a helyiség méreteihez igazítható, így akár egy viszonylag kisméretű sarokszekrény is elkészíthető. Megfelelő kialakítás esetén ez a forma hatékonyan használja ki a teret, és rengeteg tároló- és munkafelületet kínál.

U-alakú konyha

Elegendő hely esetén megengedhetünk magunknak egy U alakú konyhát is, ahol minden szükséges dolgot kéznél tarthatunk, könnyen elérhetjük a megfelelő ergonómiát, és biztosan nem lesz hiány tároló- és munkafelületekből sem. Ezt a formát gyakran használják olyan lakásokban és házakban, ahol a konyha a nappalival van összekötve. A konyha egyik része ilyenkor természetes gátat képez, és elválasztja a különböző zónákat. A konyha elválasztó szektorában bárasztalos ülőhelyek kaphatnak helyet. Egy másik népszerű lehetőség, hogy a konyhának ebben a részében van a főzőlap vagy a mosogató. Egy ilyen megoldás azonban gyakran nagyobb beruházást igényel, mivel a víz-, villany- és szennyvízvezetékeket is át kell alakítani.

Konyhabútor szigettel

Manapság nagyon népszerű lehetőség a különálló szigettel rendelkező konyha. Ehhez is jobb, ha van elég hely, hogy az eredmény ne tűnjön szűkösnek, de biztosan nem csak a legnagyobb helyiségekbe való. Az U alakú konyhákhoz hasonlóan a sziget nemcsak bárpultként szolgálhat, hanem mosogató- vagy főzőközponttá is alakítható. Nagy előnye, hogy minden oldalról könnyedén megközelíthető, ezáltal ideális tárolóhely is. A sziget többfunkciósan használható, például részben ülőhelyként, részben pedig különböző konyhai eszközök tárolására. Ha a hely megengedi, a sziget a fent említett összes formával felszerelhető, beleértve az egyenes konyhabútorokat is.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR