Saláta, desszert az ágyásból.
Ki gondolná, hogy számtalan ehető évelőt ültethetünk a kertünkbe? Akad olyan növény, amelynek a levelét, másnak a virágát kóstolhatjuk meg! Ezek a növények nem csak plusz ízt adhatnak a levesnek, desszertnek, salátának, de díszíthetik is az ételeket, a tányért.
Az otthon is termeszthető, ehető növények választéka igen széles: ne csak a fűszernövényekre gondoljunk, de a dísznövények között is szép számmal találunk belőlük. A lángvirág, a harangvirág, a vörös méhbalzsam és a kárpáti varjúháj mellett az árnyékosabb területek illatos ibolyája, foltos árvacsalánja, réti legyezőfüve, árnylilioma is azt várja, hogy megkóstoljuk.
Természetesen körültekintőnek kell lennünk, csak akkor fogyasszuk ezeket a növényeket, ha biztosak vagyunk a fajukat illetően! Lényeges továbbá, hogy csak olyan egyedekről csemegézzünk, amelyeket nem kezeltek növényvédő szerekkel és nem fertőzöttek.
Persze a díszértékkel bíró növényeket nem szívesen faljuk fel, de megtalálhatjuk a módját az evésnek. Az őszirózsákat, a macskamentát és a sarkantyúvirágot ajánlatos például május végén visszavágni, a bokrosodás és a későbbi másodvirágzás érdekében. Ez pedig jó lehetőség a „felesleg” elfogyasztására. A sásliliomok csak egy napig nyílnak, így ha este vágjuk le őket, akkor nem kell a virágpompát sem nélkülöznünk.
Nézzük a legfontosabb ehető évelőket!
Őszirózsa fajok (havasi őszirózsa, csillagőszirózsa, kopasz őszirózsa, mirigyes őszirózsa)
- ehető: a virág díszítéshez, a levél salátában
Léggömbvirág
- ehető: virág magában, kandírozva, vagy töltve
Mirigyes pereszlény
- ehető: a levele és a virága, salátaként és fűszerként fogyasztható
Illatos ibolya
- ehető: a levele szár nélkül salátában, a virága magában vagy kandírozva édességekhez
Orvosi tüdőfű
- ehető: a fiatal levelek és virágok salátában
Lángvirág
- ehető: a virágja magában vagy kandírozva
Árnyliliomok (tobozvirágú árnyliliom, fehér árnyliliom)
- ehető: a fiatal levelek spenótként elkészítve, a rügyek sütve, a virágok blansírozva, sütve vagy kandírozva
Harangvirág fajok (pl. baracklevelű harangvirág, széleslevelű harangvirág)
- ehető: az egész növény – a fiatal hajtások spárgaként elkészítve, a fiatal levelek salátához adva, a gyökerek ősszel és télen salátához adva vagy főzve
Kárpáti varjúháj
- ehető: a levelek és hajtáscsúcsok salátában vagy zöldségként
Kereklevelű szurokfű
- ehető: a levele fűszer pl. pizzaszószba, a virágja díszítéshez
Vörös méhbalzsam
- ehető: a virág magában vagy fűszerként, kandírozva desszertekhez
Kerti macskamenta
- ehető: levele salátába, virága desszertekhez, fűszeres ételekhez
Réti legyezőfű, koloncos legyezőfű
- ehető: az egész növény, a virágok desszerthez, teába, ivóléhez, a gyökér és a hajtás ősztől tavaszig zöldséges ételekhez
Parlagi ligetszépe, Missouri-ligetszépe
- ehető: az egész növény – az első virágzás előtt a gyökerek nyersen vagy főzve, a fiatal levelek salátába, vagy spenótszerűen elkészítve, a virágok díszítéshez
Szegfűfélék (kerti szegfű, török szegfű, tollas szegfű)
- ehető: virágok (a keserű csészeleveleket távolítsuk el), magukban vagy kandírozva desszertekhez
Ligeti zsálya
- ehető: a levelek teába és fűszerként, a virágok díszítéshez
Mályvafajok (pl. mályvarózsa, madármályva, pézsmamályva, orvosi ziliz)
- ehető: fiatal levelek salátába, virágok kandírozva vagy teának, zsenge magok magukban
Gólyaorr fajok (mezei gólyaorr, erdei gólyaorr, apró gólyaorr)
- ehető: rügyek, virágok salátába
Sásliliom
- ehető: rügyek és virágok magukban, salátában, párolva, a rügyek szárítva levesben is
Foltos árvacsalán, pofók árvacsalán, erdei sárgaárvacsalán
- ehető: levelek, hajtáscsúcs, virágok – a zöld részek salátába és zöldséges ételekbe, a virágok díszítéshez