Ehető évelők: ezek a kerti növények a tányérunkon is landolhatnak

Ehető évelők: ezek a kerti növények a tányérunkon is landolhatnak

Saláta, desszert az ágyásból.

Ki gondolná, hogy számtalan ehető évelőt ültethetünk a kertünkbe? Akad olyan növény, amelynek a levelét, másnak a virágát kóstolhatjuk meg! Ezek a növények nem csak plusz ízt adhatnak a levesnek, desszertnek, salátának, de díszíthetik is az ételeket, a tányért.

Az otthon is termeszthető, ehető növények választéka igen széles: ne csak a fűszernövényekre gondoljunk, de a dísznövények között is szép számmal találunk belőlük. A lángvirág, a harangvirág, a vörös méhbalzsam és a kárpáti varjúháj mellett az árnyékosabb területek illatos ibolyája, foltos árvacsalánja, réti legyezőfüve, árnylilioma is azt várja, hogy megkóstoljuk.

Természetesen körültekintőnek kell lennünk, csak akkor fogyasszuk ezeket a növényeket, ha biztosak vagyunk a fajukat illetően! Lényeges továbbá, hogy csak olyan egyedekről csemegézzünk, amelyeket nem kezeltek növényvédő szerekkel és nem fertőzöttek.

Persze a díszértékkel bíró növényeket nem szívesen faljuk fel, de megtalálhatjuk a módját az evésnek. Az őszirózsákat, a macskamentát és a sarkantyúvirágot ajánlatos például május végén visszavágni, a bokrosodás és a későbbi másodvirágzás érdekében. Ez pedig jó lehetőség a „felesleg” elfogyasztására. A sásliliomok csak egy napig nyílnak, így ha este vágjuk le őket, akkor nem kell a virágpompát sem nélkülöznünk.

Nézzük a legfontosabb ehető évelőket!

Őszirózsa fajok (havasi őszirózsa, csillagőszirózsa, kopasz őszirózsa, mirigyes őszirózsa)

  • ehető: a virág díszítéshez, a levél salátában

Léggömbvirág

  • ehető: virág magában, kandírozva, vagy töltve

eheto evelok tanyerunkon 02

Mirigyes pereszlény

  • ehető: a levele és a virága, salátaként és fűszerként fogyasztható

Illatos ibolya

  • ehető: a levele szár nélkül salátában, a virága magában vagy kandírozva édességekhez

eheto evelok tanyerunkon 03

Orvosi tüdőfű

  • ehető: a fiatal levelek és virágok salátában

Lángvirág

  • ehető: a virágja magában vagy kandírozva

eheto evelok tanyerunkon 09

Árnyliliomok (tobozvirágú árnyliliom, fehér árnyliliom)

  • ehető: a fiatal levelek spenótként elkészítve, a rügyek sütve, a virágok blansírozva, sütve vagy kandírozva

Harangvirág fajok (pl. baracklevelű harangvirág, széleslevelű harangvirág)

  • ehető: az egész növény – a fiatal hajtások spárgaként elkészítve, a fiatal levelek salátához adva, a gyökerek ősszel és télen salátához adva vagy főzve

eheto evelok tanyerunkon 04

Kárpáti varjúháj

  • ehető: a levelek és hajtáscsúcsok salátában vagy zöldségként

Kereklevelű szurokfű

  • ehető: a levele fűszer pl. pizzaszószba, a virágja díszítéshez

Vörös méhbalzsam

  • ehető: a virág magában vagy fűszerként, kandírozva desszertekhez

eheto evelok tanyerunkon 05

Kerti macskamenta

  • ehető: levele salátába, virága desszertekhez, fűszeres ételekhez

Réti legyezőfű, koloncos legyezőfű

  • ehető: az egész növény, a virágok desszerthez, teába, ivóléhez, a gyökér és a hajtás ősztől tavaszig zöldséges ételekhez

Parlagi ligetszépe, Missouri-ligetszépe

  • ehető: az egész növény – az első virágzás előtt a gyökerek nyersen vagy főzve, a fiatal levelek salátába, vagy spenótszerűen elkészítve, a virágok díszítéshez

eheto evelok tanyerunkon 06

Szegfűfélék (kerti szegfű, török szegfű, tollas szegfű)

  • ehető: virágok (a keserű csészeleveleket távolítsuk el), magukban vagy kandírozva desszertekhez

Ligeti zsálya

  • ehető: a levelek teába és fűszerként, a virágok díszítéshez

Mályvafajok (pl. mályvarózsa, madármályva, pézsmamályva, orvosi ziliz)

  • ehető: fiatal levelek salátába, virágok kandírozva vagy teának, zsenge magok magukban

eheto evelok tanyerunkon 07

Gólyaorr fajok (mezei gólyaorr, erdei gólyaorr, apró gólyaorr)

  • ehető: rügyek, virágok salátába

eheto evelok tanyerunkon 08

Sásliliom

  • ehető: rügyek és virágok magukban, salátában, párolva, a rügyek szárítva levesben is

Foltos árvacsalán, pofók árvacsalán, erdei sárgaárvacsalán

  • ehető: levelek, hajtáscsúcs, virágok – a zöld részek salátába és zöldséges ételekbe, a virágok díszítéshez

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR