A paradicsom héjának a vastagsága általában olyan apróság, amely nemigen foglalkoztat bennünket, kertészeket.
Egészen addig, amíg azzal nem szembesülünk, hogy a kertben termesztett paradicsomnak olyan vastag a héja, hogy teljesen megfoszt bennünket az egyébként zamatos termés élvezetétől.
De vajon elkerülhetetlen a vastag héj kialakulása? Vannak olyan trükkök, fortélyok, amelyeket alkalmazva elérhetjük, hogy a héj kevésbé legyen vastag? Máris mindenre fény derül!
Mitől vastag a paradicsom héja?
Rendszerint három dolog miatt fordul elő, hogy a paradicsom héja vastag lesz. Ezek pedig a következők:
- a paradicsom fajtája,
- az öntözés,
- a hőmérséklet.
Amikor a fajta jellegzetessége a vastag héj
A vastag paradicsomhéj leggyakoribb oka egyszerűen maga a fajta. Néhány paradicsomfajtának ugyanis vastagabb a héja, és többnyire jó okból. Például a kemény, hosszúkás bogyójú 'Roma' fajta, a befőzési, illetve a repedésálló paradicsomfajták természetesen vastag héjjal rendelkeznek.
A 'Roma' fajta és a befőzési paradicsomfajták vastag héja részben nemesítés eredménye. Ezek a fajták kiválóan felhasználhatók konzerválás, szárítás céljára. A vastag vagy kemény héj kifejezetten előnyt jelent a feldolgozás, a tartósítási folyamat során. A befőzés során a vastag paradicsomhéj könnyebben eltávolítható, illetve szárításkor jobban egyben tartja a paradicsom húsát.
A repedésálló paradicsomfajtákat szintén úgy hozták létre a nemesítők, hogy vastag héjjal rendelkezzenek, ezzel ugyanis nagyban lecsökkenthető annak az esélye, hogy az érő bogyók csúnyán kirepedezzenek.
Az öntözés befolyásolja a paradicsomhéj vastagságát
Ha a paradicsomtöveket a szükségesnél kevesebb víz éri, a termés héja végül vastaggá válhat. Ez egyfajta túlélési reakció a növény részéről. Ha a paradicsom tartósan kevés vízhez jut, lépéseket tesz a rendelkezésére álló vízmennyiség megtakarítására. Ennek egyik módja, hogy a fejlődő paradicsombogyók héja megvastagszik, a vastag héj ugyanis jobban képes megtartani a vizet.
Az egyik módja tehát annak, hogy elkerüljük a paradicsomhéj megvastagodását, ha ügyelünk arra, hogy a kerti növényeink mindig elegendő öntözővízhez jussanak, különösen hosszan tartó szárazság idején. A megfelelő mennyiségű öntözővíz hatására a vékony héjú paradicsomfajták héja vékony is marad.
A magas hőmérséklet hatása a paradicsomhéj vastagságára
A hőség szintén oka lehet a paradicsomhéj megvastagodásának. Kánikulában a paradicsombogyók fokozattan vannak kitéve a napégés veszélyének. Hogy ezt elkerülje, a növény keményebb héjú termést kezd érlelni, a kemény, vastag héj ugyanis kevésbé hajlamos az erős napsütéstől napégést szenvedni.
Ha hirtelen hőhullám esetén el szeretnénk kerülni a paradicsomhéj megvastagodását, a nap legforróbb szakaszaiban árnyékolással védjük a növényeket, hogy ezzel előzzük meg a bogyók héjának megvastagodását.
Ha a lakóhelyünkön általános a hosszan tartó nyári forróság, vegyük számba azt a lehetőséget is, hogy eleve vastag héjú paradicsomfajta termesztésébe kezdünk. Bár az ilyen paradicsom héja valóban vastagabb az átlagosnál, bő terméshozamra számíthatunk és jóval kisebb lesz az esélye annak is, hogy a várva-várt termés jelentős részét napégés miatt elveszítjük.