Élesztős házi oldattal segíthetjük a virágpompát

Élesztős házi oldattal segíthetjük a virágpompát

Filléres tápoldat.

Régóta kering az interneten egy egyszerű, fillérekbe kerülő „csodaszer” receptje: az élesztős oldattal a virágoskert pompáját is fokozhatjuk, de a szobanövényeket is szebbé, dúsabbá varázsolhatjuk. A gyorsan és olcsón elkészíthető lé esetében egy dologra kell ügyelnünk: hogy meleg legyen a lakásban, illetve meleg legyen a föld, ha a kertben használjuk, mert csak ekkor fejti ki a hatását.

Az élesztő gazdag ásványi anyagokban, mikroelemekben. Nem csak az emberi szervezet számára hasznos, de a növények is ellenállóbbak, szebbek, életerősebbek lesznek tőle és az átültetést is jobban fogják bírni. A virágos növények pedig igazi virágözönnel hálálják meg a gondoskodást.

Hagyományos élesztőből kiindulva első lépésként 1 kockát oldjunk fel 5 liter vízben és hagyjuk állni egy órát. Ezt az alaplevet felhasználása esetén majd tovább kell hígítanunk. Tartsuk jól zárható kannában, olyan helyen, ahol nem éri napfény. Amikor a növényekre szeretnénk önteni, akkor hígítsuk, egy dl alaplevet 5 liter vízzel keverjünk. Hetente-kéthetente érdemes a virágokat ezzel kezelni, már előzőleg megöntözött földre locsolni. Szobanövényeknél ennek négyszeres hígítását használjuk.

Porélesztőből kiindulva 10 g porélesztőt oldjunk fel 10 liter vízben és tegyünk hozzá 2 evőkanál cukrot. Hagyjuk állni 2 órán keresztül, majd öntsük bele 50 liter vízbe és ezzel locsoljunk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR