Szódabikarbóna: egy szer a háztartásból, 6 lehetőség a kertben

Szódabikarbóna: egy szer a háztartásból, 6 lehetőség a kertben

A levéltetvektől a cserepekig.

Egyre többen részesítik előnybe a kemikáliák helyett a házilag elkészíthető, kíméletes szereket, ha a növények védelméről, ápolásáról van szó. A saját kertünkben nem szívesen használunk durva mérgeket még akkor sem, ha kártevőkkel, kórokozókkal kell felvennünk a harcot.

A szódabikarbóna egy igazi joker, számos dologra felhasználható, nem csak a háztartásban, de a kertben, a ház körül is. Ráadásul sokkal olcsóbb, mint a költséges növényvédő szerek!

Tekintsük át, mi mindenre vethető be:

Levéltetvek ellen

A levéltetveket senkinek sem kell bemutatni, a kártevők szinte minden növényen megjelennek, szívogatnak, ellepik a hajtásokat. A fertőzött növények nem csak lehangoló látványt mutatnak, de le is gyengítik a növényt, így előkészítve a talajt a vírusoknak és más kórokozóknak. Vízből és szódabikarbónából azonban hatásos szert készíthetünk ellenük.

szodabikarbona hat lehetoseg 02

Lisztharmat ellen

A lisztharmat és a peronoszpóra az időjárástól függően számos dísz- és haszonnövény levelét képes megfertőzni. A súlyosan érintett területek eltávolítása után a víz-szódabikarbóna keverékével történő permetezés segíthet megakadályozni a fertőzés továbbterjedését.

Gyomok ellen

Egy evőkanál szódabikarbónát egy liter forrásban lévő vízben feloldva hatásos szer készíthető. Lehűlés után öntsük a folyadékot egy spriccflaskába és egyszerűen kezeljük vele a nemkívánatos növényeket. Az oldatot felhasználhatjuk az ágyásban is, de legalább 10 cm-re a hasznos növényektől, hogy azokban ne keletkezzen kár.

Hangyák ellen

A hangyák kétségtelenül hasznos segítőnek számítanak a kertben. Meglazítják és trágyázzák a talajt, széthordják a magokat, és számos más kártevő rovarfajt tartanak sakkban. Azonban néha előfordul, hogy mégsem örülünk a jelenlétüknek, túl sokan vannak, vagy olyan helyeken telepednek meg, ahol nem szeretnénk. Ezekre az esetekre számos házilagos szer ajánlható, többek között a porcukor-szódabikarbóna keveréke. Ügyeljünk azonban arra, hogy ebben az esetben a szódabikarbóna méreg a hangyáknak, megváltoztatva azok pH-értékét.

A kerti szerszámok és virágcserepek tisztítása

Azokon a helyeken, ahol kemény a víz, hamar kialakulhatnak a lerakódások, vízkövesedés az agyag- és terrakotta cserepeken. Könnyen eltávolíthatjuk ezeket, ha szódabikarbóna, víz és ecet keverékében fürdetjük a cserepeket, vagy szódabikarbónás súrolópasztát alkalmazunk.

szodabikarbona hat lehetoseg 03

Biológiai medenceápoló

A kerti medencében felvehetjük a harcot a baktériumok, algák, ellen házi szerrel is. Nem muszáj vegyszereket használnunk, ezek ugyanis hosszú távon az egészségünk mellett a környezetet is károsítják. A medencében lévő víz pH értékét szódabikarbóna és ecet segítségével is optimalizálhatjuk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR