Növényterápia a kertben: öntözz tojáshéj-teával!

Növényterápia a kertben: öntözz tojáshéj-teával!

Bevált módszer a kerti növények táplálására készült folyékony trágya.

A következőkből kiderül, miben áll a készítmény különleges hatása. A tojásos ételek sokunk kedvencei, így ha nem dobjuk ki, rövid idő alatt tetemes mennyiségű tojáshéjat gyűjthetünk össze. A héjakat többféleképpen is felhasználhatjuk a kertben, például készíthetünk belőle ún. tojáshéj-teát, amellyel értékes tápanyagokkal láthatjuk el a különböző dísz- és konyhakerti növényeinket.

tojashej tea kerti novenyeknek 02

A tojáshéj rejtette tápanyagok

A gyakran meggondolatlanul a szemétbe dobott tojáshéj gazdag kalciumforrás, átlagosan 2,2 gramm kalciumot tartalmaz kalcium-karbonát formájában. Ez kétszerese annak a kalciummennyiségnek, amelyre egy felnőtt embernek naponta szüksége van. A tojáshéj más fontos tápanyagokat is tartalmaz, amelyeket a növénynek hasznosítani tudnak. Ezek aránya a következő: 0,3% foszfor, 0,3% magnézium, továbbá nyomokban nátrium, kálium, cink, mangán, vas és réz is található benne.

Zúzott tojáshéj a növények táplálására

Az egyik módszer, ha a darabos tojáshéjat közvetlenül a talaj tetejére szórjuk, de apróra törve is elhinthetjük. Ez utóbbi, azaz a minél finomabbra zúzott tojáshéj előnye, hogy jobban lebomlik és így hatékonyabb kalcium- és nyomelemforrássá válik a növények számára, mint a csak durván összetört héjdarabok.

Miért előnyös az ún. tojáshéj-tea?

A tojáshéj jótékony hatásait tovább fokozhatjuk, ha vízhez adagolva, abba keverve juttatjuk ki a kertbe. Ezzel egyrészt elősegítjük a tápanyagok gyorsabb felvételét, másrészt gyorsabban, egyszerűbben, egyenletesebben oszlathatjuk el az őrölt tojáshéjat a talajon.

Hatását kísérlet igazolta

Jeff Gillman kertészmérnök, a Minnesotai Egyetem Kertészettudományi Karának volt docense kísérlettel igazolta a tojáshéj hatásosságát. Néhány deciliter desztillált vízbe tojáshéjat tett fel főni. Forrás után a héjat 24 órán keresztül a vízben hagyta. Ezt követően labortesztnek vetette alá a tojáshéjas vizet. Az eredmények meglepőek voltak: három elem, a nátrium, a foszfor és a magnézium koncentrációja kisebb mértékben, míg a kalcium és a kálium koncentrációja nagyobb mértékben növekedett (mindkettő 4 mg volt).

Bár mondhatjuk, hogy a 4 mg nem nagy mennyiség, de ez mindössze egyetlen tojás héjából származik, tehát ha tízszer ennyi tojáshéjat veszünk, elmondhatjuk, hogy jelentős mértékben emelkedik a fent említett öt elem koncentrációja, amely már jókora lökést adhat a kezelt növények fejlődésének.

tojashej tea kerti novenyeknek 03

Hogyan tápláljuk a növényeket a tojáshéj-teával?

A tojáshéj-tea jó kalcium- és káliumforrást jelent, továbbá kis mértékben emeli a talaj pH-értékét. Ez nagyon hasznos, ha a kerti talajunk savas vagy semleges kémhatású, de akkor is alkalmazhatjuk, ha a talaj lúgos, mivel a növények kalciumfelvevő képessége nem függ a pH-tól.

A kalcium fontos szerepet játszik a gyökérfejlődésben és segít a rövid gyökérszálak okozta problémák orvoslásában is. Ez pedig befolyásolja a termés minőségét. Erősíti a növényi sejtfalat (a sejtfal szerkezetének javulása által a növény ellenállóbb, erősebb lesz). Ezenkívül segíti a betegségek elleni küzdelmet és megvédi a növényeket a hőstressz negatív hatásaitól.

A kálium a nitrogén mellett a növények által igényelt második legfontosabb elem. Ismert, hogy növeli az aszálytűrést, fokozza a termés színét és ízét, javítja a fotoszintézist, valamint a szár szilárdságát. Segít a vízszabályozásban, illetve javítja a növény ellenálló képességét a hőmérséklet változásaival szemben.

tojashej tea kerti novenyeknek 04

A tojáshéj-tea elkészítése

Vegyük 10-20 tojás tiszta és száraz héját, attól függően, milyen töménységű elegyet szeretnénk készíteni. Forraljuk fel az apróra zúzott tojáshéjat 3,5-4 liter vízben és hagyjuk 24 órán át állni. Ez elegendő idő ahhoz, hogy a növények számára értékes tápanyagok kioldódhassak a vízben. Ezután szűrjük le a vizet, és a folyadék már készen is áll a felhasználásra!

Használati útmutató

A tojáshéj-teát a kerti és cserepes növényeink tápanyagokkal való ellátására egyaránt felhasználhatjuk. A kalciumos-káliumos oldatot locsoljuk közvetlenül a talajra. Egy-egy méretesebb kerti növénynek elegendő 4-5 tojáshéj felhasználásával készült folyadék. Cserepes növények esetén ezt a mennyiséget 2-3 tojás héjára mérsékeljük. A tojáshéj-teát 1-2 heti rendszerességgel alkalmazzuk. Tojásfőzés után a kihűlt főzővizet szintén felhasználhatjuk, ebből növényenként 2,5 dl elegendő.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR