Télálló zöldség.
Ízletes, egészséges, könnyen emészthető: a feketegyökér mégis csak kevéssé ismert zöldség, inkább az ínyenc konyhában találkozhatunk vele. A hazánkban vadon is előforduló növény többek között C-, B1-, B2-vitamint tartalmaz. Bár évelő, általában egy- vagy kétévesként termesztik.
Noha a feketegyökér a fagyokat is elviseli, a kővé dermedt talajból nehéz kihúzni, ezért még a kemény hideg előtt érdemes felszedni. Az is megoldás, ha a fagyok érkezte előtt min. 15 cm vastagon avar- vagy szalmaréteggel takarjuk a növényeket.
A feketegyökér felszedésénél ügyeljünk arra, hogy ne sértsük meg a törékeny gyökereket, mert akkor tejnedvet ereszt és igen gyorsan kiszárad. Ha ládába téve nedves homokkal takarjuk, akkor akár márciusig friss marad ez az értékes téli vitaminforrás. Párolva, főzve, sütve is elkészíthető, íze a spárgáéra vagy a fehérrépáéra emlékeztet.
Bevezető kép: jules