Pasztinák és gyökérpetrezselyem: miként tudjuk megkülönböztetni a két nagyon hasonló zöldséget?

Pasztinák és gyökérpetrezselyem: miként tudjuk megkülönböztetni a két nagyon hasonló zöldséget?

Aromás, fűszeres gyökerek.

Az utóbbi években különleges vagy épp rég elfeledett zöldségek is gyakran jelennek meg a piacokon, a pultokon. Sok esetben nem is tudjuk (még vagy már) a pontos nevüket, gyakran keverjük a különféle fajokat. A két gyökérzöldség, a pasztinák és a gyökérpetrezselyem például külsőleg is igen hasonlatos: mindkettő kúpos répaformájú, fehéres-sárgás színű és barnás, keresztirányú, gyűrűs csíkozottsággal rendelkezik.

pasztinak v gyokerpetrezselyem 02
Pasztinák (Eden, Janine and Jim)

Máshonnan érkeztek

A pasztinák (Pastinaca sativa)  és a gyökérpetrezselyem (Petroselinum crispum var. tuberosum)  rokonok, mindkét faj az ernyősvirágzatúak közé tartozik. A pasztinák Európában őshonos, a petrezselyemgyökér azonban vélhetően a Földközi-tenger keleti részéről és Észak-Afrikából származik. Mindkét lágyszárú növény kétévesként fejlődik, és az ehető gyökereket szeptember-októberben szedhetjük.

A pasztinák és a gyökérpetrezselyem megkülönböztetéséhez vessünk egy pillantást a levelekre: a levelek alapja a pasztináknál besüllyedt, és egyértelmű szél van ott, ahol megjelennek. A petrezselyemnél viszont felfelé nyílik a levelek alapja.

pasztinak v gyokerpetrezselyem 03
Gyökérpetrezselyem

A méret a lényeg

A méretükben is különbségek vannak. Az orsó alakú, fehéres-sárgás petrezselyemgyökér átlagosan 15-20 cm, az átmérőjük pedig max. 5 cm. Általában tehát kisebb, vékonyabb és könnyebb, mint a pasztinák. Utóbbi fajtától függően akár 20-40 cm hosszú is lehet, a fejrész is vastagabb, többnyire 5-15 cm között.

Különbségek vannak a két gyökérzöldség illatában és ízében is. A gyökérpetrezselymet megkóstolva intenzív-fűszeres, egyértelműen petrezselyemre emlékeztető aromát érezhetünk. Leveszöldségként, egytálételek, leves ízesítésére gyakran használják. A pasztinák leveleinek és gyökerének édeskés-dióízű aromája van, ami inkább zellerre vagy sárgarépára emlékeztet. Ha fagy éri a pasztinákot, akkor lágyabb ízű lesz, különösen szeletelve. Könnyen emészthető, ezért gyakran teszik bébiételekbe. A gyökérpetrezselyemhez hasonlóan nem csak sütve vagy főzve, de nyersen is fogyasztható.

pasztinak v gyokerpetrezselyem 04
Gyökérpetrezselyem

Termesztésük hasonló

A pasztinák a szénhidrát mellett különösen sok ásványi anyagot tartalmaz. Viszonylag magas a kálium- és kalciumtartalma, de folsavból is jól ellátott. Alacsony a nitráttartalma még ott is, ahol sok nitrogént halmoz fel a talaj.

A gyökérpetrezselyem különösen sok C-vitamint tartalmaz, ami fontos az immunrendszer működéséhez. Magas az egyes ásványi anyagok, így például a magnézium- és a vastartalma is. Mindkét gyökérzöldség rejt illóolajokat is, amelyek a fűszeres aromáért felelősek.

Termesztésük hasonló. Mindkét zöldség mély, jól fellazított talajt igényel. Az ernyősvirágzatúak érzékenyek arra, ha a következő évben ugyanott termesztik őket.

A pasztinák napos-félárnyékos helyre kerüljön, a petrezselyem inkább napos, meleg fekvést szeret.

A pasztinák termesztési ideje 160-200 nap. Már márciustól vethető az enyhébb klímájú régiókban, így szeptemberben szedhetjük. A júniusban vetett zöldséget télen tárolhatjuk.

A petrezselymet is márciustól-májusig vessük, így ősszel szüretelhetjük. Különösen gyorsan növő fajtája az ’Arat’, amelynek termesztési ideje 50-70 nap.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR