Gyorsan terjed és sárgán virít a csicsóka a kertben

Gyorsan terjed és sárgán virít a csicsóka a kertben

Gumója cukorbetegeknek is ajánlott.

Csókapityók, földialma, tótrépa: ezek a nevek mind a csicsókát (Helianthus tuberosus)  rejtik. Első ránézésre sokan a napraforgóval keverik össze sárga virágú növényt, de a csicsóka később, csak augusztusban virágzik. A két növény valóban közeli rokonságban áll egymással.

A gumó íze enyhén édes, diós jellegű, paszternákra vagy articsókára emlékeztet. Nehezen tisztítható, felülete érdes, barázdált. Ehető nyersen, párolva, sütve, szeletelve, panírozva, jó alternatívája a sült krumplinak is.

A csicsóka különösen inulintartalma miatt értékes (keményítő helyett inulint tartalmaz), ez a poliszacharid csak lassan emeli a vércukorszintet, emiatt fogyasztása a cukorbetegek részére is ajánlott.

csicsoka sargan virit 03

Franciaországban a csicsóka széleskörűen használt zöldség, alkohol és kozmetikum is készül belőle. A növény francia közvetítéssel került Európába a 17. század Észak-Amerikájából. Itt gyorsan elterjedtté vált, mint élelmiszernövény, és a virágjáért is kedvelték, azonban nem sokkal később a burgonya kiszorította a termesztésből. A csicsóka ma már különféle érési idejű és gumószínű fajtákkal rendelkezik: ajánlható például a korán érő ’Topstar’ (sárga), a ’Bianca’ (sárga), a közép- vagy késői érésű ’Topianka’ (sárga), a ’Violet de Rennes’ (piros).

A legjobb, ha az akár 3 méter magasra is megnövő évelőt laza, homokos talajba ültetjük. A kiegészítő komposzt különösen jó termést biztosít. A töltögetés ösztönzi a gumóképződést, ahogy a virágok levágása is (sárga mutatós virágait vázába is tehetjük).

csicsoka sargan virit 02

A gumókat ősszel ültessük, 15 cm mélyre, kb. 40 cm tőtávra. Minden kis gumóból egy növény fejlődik. Gyorsan regenerálódik, a talajban felejtett gumók jövőre szorgalmasan kihajtanak, emiatt a növény terjed a kertben. Ezt vegyük figyelembe a helyválasztáskor!

Amikor a csicsóka már túlságosan elterjedt a kertben, a szezon során 3 kaszálással érdemes ritkítani: először akkor vágjuk le, amikor a növény térdig ér, utoljára pedig szeptember közepén. Ha nevelgetnénk, de nem akarjuk hogy terjedjen, min. 35 m átmérőjű cserépbe ültessük.

A szüret késő ősszel kezdődhet, amikor a növény föld feletti része pusztulni kezd. Csak annyi gumót szedjünk fel, amennyit felhasználunk, mivel a tárolás során gyorsan ízét vesztheti. A csicsóka meglehetősen jól ellenáll a kórokozóknak, kártevőknek.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR