Feketegyökér, a téli spárga

Feketegyökér, a téli spárga

Nagyon finom ízű zöldség, amely minden másnál kevesebb kalóriát tartalmaz, ezért cukorbetegek és diétázó emberek is bátran fogyaszthatják. Hogyan termesszük a kertben?

A feketegyökér (Scorzonera hispanica) gyökérzöldség. Vetése márciustól áprilisig, vagy nyár végén, szeptemberben történik. Betakarítás: augusztusban, szeptemberben vagy csak télen. A vetésforgó második szakaszának növénye.

A feketegyökeret téli spárgának is nevezik, jellegzetes íze azonban nem mutat hasonlóságot a spárgáéval. Kifejezetten finom zöldség. Mivel kalóriaszegény, cukorbetegek és túlsúlyos emberek is nyugodtan beilleszthetik étrendjükbe.

A konyhaasztalon

Termőhely:

• A gyökerek a mélyen lazított talajt kedvelik, a termesztése előtti évben ezért feltétlenül forgassuk meg a talajt.
• A feketegyökér jó előveteményei az uborka, burgonya és káposzta.

Vetés:

• Vetéskor húzzunk egymástól 25 cm távolságra 3 cm mély barázdákat. Ezekbe 2 cm-ként helyezzünk el 1-2 magot, majd temessük be a vetőágyat és tömörítsük a talajt. Később, palántakorban 8 cm távolságra egyeljük a növényeket.
• Vetés után juttassunk ki a területre négyzetméterenként 50 g Volldüngert. Ezt később kisebb mennyiséggel érdemes megismételni.
Ősszel fontos, hogy a csírázásig folyamatosan nedvesen tartsuk a talajt. Tavaszi vetés után is öntözzünk alaposan, főleg, ha száraz az idő.

Betakarítás:

• A feketegyökeret ásóvillával takarítjuk be. A szerszámot mélyre kell szúrni, nehogy a gyökerek eltörjenek. A pincében, homokban tároljuk.
• A gyökerek egy része télre a talajban maradhat. Ha a tél folyamán is szeretnénk betakarítani, fedjük le a talajt szalmával vagy lombbal, hogy ne fagyjon át.
• Kedvezőtlen körülmények között a gyökerek gyakran kicsik maradnak. Ilyenkor még egy évig a földben hagyhatók. Az egy éves növények azonban jóval finomabbak, mert nem tudnak virágszárat fejleszteni. Ezen segít az őszi vetés. A gyökerek tovább vannak a talajban, mégis kevesebb virágot hajtanak.
• Ha a talaj kavicsos, kemény, vagy a vetőágy nincs megfelelően előkészítve, akkor a gyökerek el fognak ágazni.

Betakarítás kész

Piacon elég ritka, de vetőmagot sok helyről lehet szerezni, például innen, innen vagy innen. Konyhai felhasználásáról bővebben itt, itt és itt olvashatunk.

Ki ismeri? Ki szeretné megkóstolni?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR