Ültessünk a kertbe a visszafogottan elegáns fehérvirágú levendulából is

Ültessünk a kertbe a visszafogottan elegáns fehérvirágú levendulából is

Kiemeli a színeket.

A levendula nagyon kedvelt növény, mediterrán hangulatot és kellemes illatot hoz a kertbe. Szépsége miatt sokan ültetik nem csak a kertbe, de akár az erkélyre, teraszra is. Kedvelik a pillangók, a méhek, igazi csemege a beporzóknak. A legelterjedtebb és legismertebb a lila virágú levendula, de manapság már létezik fehér és rózsaszín virágú fajta is, amelynek szintén érdemes helyet keresnünk a kertünkben!

feher levendula 02

A világos virágú fajták nem olyan ismertek, mint a klasszikus színű levendula. Viszont egészen különleges hangulatot hozhatnak az ágyásokba, utak szegélyére vagy akár a teraszra is.

Számos kerttervező elhagyja az élénk színeket, és inkább az eleganciát, nyugalmat árasztó, semleges színek árnyalatait keresi. A fehérvirágú levendula szürkés-ezüstös leveleivel tökéletesen illeszkedik ebbe a trendbe. Abban is segít, hogy kiemelje a piros, sárga, rózsaszín rózsák vagy más évelők szépségét.

feher levendula 03

Az ismertebb fehér fajták közé tartozik a Lavandula angustifolia 'Blue Mountain White', 'Artic Snow'  és a 'Nana Alba', valamint a Lavandula x intermedia 'Edelweiß'. A 'Nana Alba'  csak 20-40 cm magasra nő. Ez a fajta nem csak a kisebb ágyásokba ideális, de balkonládák beültetésére is. A gyengébb növekedésű fajták közé tartozik az 'Arctic Snow'  is. A bokros növény kb. 40 cm magasságot érhet el. Mindkét fajta júliustól augusztusig díszít. A kompakt növekedésű 'Blue Mountain White'  kb. 60 cm magasra nőhet. Az 'Edelweiß'  viszonylag nagy bokrokat képez, kb. 75 cm-es magasságával a legnagyobb fehérvirágú levendula.

feher levendula 04

Pontosan úgy, mint a kékes-lila virágú rokona, a fehér virágú levendula is meleg, napos helyen érzi jól magát. Még a tűző déli nap sem árthat neki. A talaja legyen jó vízáteresztő, hogy az esővíz el tudjon folyni. Amennyiben cserépbe, ládába ültetjük a balkonra vagy a teraszra, érdemes tápanyagban szegény földbe tenni. Itt is nagyon fontos, hogy az öntözővíz megfelelően tudjon lefolyni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR