Elő az ollókkal! Mit metszhetünk februárban?

Elő az ollókkal! Mit metszhetünk februárban?

Tél végi kertészkedés.

A tél vége számos növényfaj metszésére ideális időpontot kínál. Egy enyhébb, fagymenetes napon érdemes elővenni a metszőollót. Ilyenkor ugyanis a növény kopár, jobban látni a formáját és az ágakat is. A virágzási időig a nyáron szirmot bontó bokroknak még bőven van idejük új virágos hajtásokat hozni. Ráadásul ilyenkor még a madarak fészkelését sem zavarjuk meg, akár a sövényekhez is hozzányúlhatunk.

mit metszhetunk februarban 02

Fásszárúak, amelyeket februárban metszhetünk:

Az alma, körte, birs is metszhető 2-5 évente februárban. A vágás célja itt a gyümölcshozam és -minőség növelése, ezért a konkuráló ágakat el kell távolítani, a vízhajtásokat, keresztben növő, függőlegesen feltörő, sérült, elhalt ágakat ki kell vágni, akárcsak az előző évi, túlnyúló, gyümölcsöket hordozó hajtásokat.

A bogyósgyümölcsű bokrok, pl. málna, szeder, ribizli, áfonya esetében a téli metszés jó választás. A málnánál, szedernél, ribizlinél az elöregedett hajtásokat a talajszint felett vágjuk vissza. Az áfonyánál a letermett vesszők helyett a fiatalabb oldalhajtások maradjanak meg, másokat csak rövidítsünk meg.

Törpebokrok pl. levendula, csarab, cserjés pimpó esetében minden évben erős visszavágásra van szükség annak érdekében, hogy ne kopaszodjanak, ritkuljanak a közepükről kifelé haladva. Kora tavasszal kb. egy kézfej szélességűre vágjuk vissza az ágaikat, hogy a nyári virágzásra már új formában tündököljenek.

A nyáron virágzó bokroknál – pl. hibiszkusz, nyári orgona, bugás és cserjés hortenzia, nagyvirágú orbáncfű, kék sudárzsálya, kékszakáll – a visszavágás nyugodtan lehet erőteljesebb. Minden tavalyi vesszőn elegendő max. 2 rügyet hagynunk. Az idősebb ágakat távolítsuk el. Tegyük a koronát szellősebbé, fiatalabbá akár teljes hajtások kivágásával.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR