Elő az ollókkal! Mit metszhetünk februárban?

Elő az ollókkal! Mit metszhetünk februárban?

Tél végi kertészkedés.

A tél vége számos növényfaj metszésére ideális időpontot kínál. Egy enyhébb, fagymenetes napon érdemes elővenni a metszőollót. Ilyenkor ugyanis a növény kopár, jobban látni a formáját és az ágakat is. A virágzási időig a nyáron szirmot bontó bokroknak még bőven van idejük új virágos hajtásokat hozni. Ráadásul ilyenkor még a madarak fészkelését sem zavarjuk meg, akár a sövényekhez is hozzányúlhatunk.

mit metszhetunk februarban 02

Fásszárúak, amelyeket februárban metszhetünk:

Az alma, körte, birs is metszhető 2-5 évente februárban. A vágás célja itt a gyümölcshozam és -minőség növelése, ezért a konkuráló ágakat el kell távolítani, a vízhajtásokat, keresztben növő, függőlegesen feltörő, sérült, elhalt ágakat ki kell vágni, akárcsak az előző évi, túlnyúló, gyümölcsöket hordozó hajtásokat.

A bogyósgyümölcsű bokrok, pl. málna, szeder, ribizli, áfonya esetében a téli metszés jó választás. A málnánál, szedernél, ribizlinél az elöregedett hajtásokat a talajszint felett vágjuk vissza. Az áfonyánál a letermett vesszők helyett a fiatalabb oldalhajtások maradjanak meg, másokat csak rövidítsünk meg.

Törpebokrok pl. levendula, csarab, cserjés pimpó esetében minden évben erős visszavágásra van szükség annak érdekében, hogy ne kopaszodjanak, ritkuljanak a közepükről kifelé haladva. Kora tavasszal kb. egy kézfej szélességűre vágjuk vissza az ágaikat, hogy a nyári virágzásra már új formában tündököljenek.

A nyáron virágzó bokroknál – pl. hibiszkusz, nyári orgona, bugás és cserjés hortenzia, nagyvirágú orbáncfű, kék sudárzsálya, kékszakáll – a visszavágás nyugodtan lehet erőteljesebb. Minden tavalyi vesszőn elegendő max. 2 rügyet hagynunk. Az idősebb ágakat távolítsuk el. Tegyük a koronát szellősebbé, fiatalabbá akár teljes hajtások kivágásával.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?