Élő növényfüggöny az emeleti erkély korlátjára

Élő növényfüggöny az emeleti erkély korlátjára

Megmutatjuk, hogyan változtasd az erkélyed kellemes, intim teret nyújtó, nyári terasszá.

Mit tehet a 3. emeleti kertész, ha nem gyékénnyel akarja az erkélyét takargatni? Növényben gondolkodik.

Adott egy közszemlének kitett erkély, 3 világláda, és máris kezdődhet a kísérlet. Olyan növényt kerestem, amely ügyesen kapaszkodik és rövid időn belül nagy zöldtömeget fejleszt. Így esett a választás a hajnalkára. Magról nagyon egyszerű szaporítani, paltántaneveléssel ráadásul gyorsítani is lehet a takaró hadműveletet.

Hajnalka az erkélyen

A március elején elvetett növénykék április elején kerültek a virágládákba. A tőtávolság jó sűrű lett (8-10 cm). A hajnalka olyan ügyes növény, hogy szinte pillanatok alatt megtalál minden lehetőséget, amelyre felkapaszkodhat. Természetesen oda kell figyelni, és irányítgatni kell a hajtásokat, hogy az erkély minden részére jusson növény és teljes legyen a takarás. Júniusra már élvezhetjük is a privát szférát és kikerülünk a szemközti néni látóköréből.

Hajnalka

Amire figyelni kell: kötelező a heti tápoldatozás és a nyári kánikulában reggel-este öntözni kell (amúgy naponta egyszer). Nem lehet elbliccelni, különben a növényhalmaz hamar hervadásnak indul és a kártevők is megtalálják a legyengült növényeket. Nálam a poloskák szeptember elején próbálkoztak, de gyorsan elvettem a kedvüket a beköltözéstől.

A hajnalka egy szezonra biztosítja a takarást, de a reggeli virágtenger kárpótol ezért. Ráadásul olyan sok magot produkál egy tenyészidőszak alatt, hogy több évre bebiztosíthatjuk magunkat a reprodukció lehetőségével.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR