Élősködő a kertben: az ötszögletű aranka

Élősködő a kertben: az ötszögletű aranka

Trójai faló.

Az ötszögletű aranka (Cuscuta pentagona)  előfordulhat a kertünkben, de jelenléte egyáltalán nem kívánatos, ugyanis parazita szervezet. A növény nem érintkezik a talajjal, hanem más növényeken élősködik. A gyökerei hiányoznak, a levelei kis pikkelyekké alakultak, nem végeznek fotoszintézist. A szükséges tápanyagokat speciálisan módosult gyökerével, az úgynevezett hausztóriummal (szívógyökér) szerzi.

otszogletu aranka eloskodo 02
Leonora (Ellie) Enking

Az aranka számos haszonnövényt megtámad, többek közt a paradicsomot, répát, hagymát, citrusfát, vörösáfonyát és lucernát, Amerikában például komoly mezőgazdasági károkat okoz.

Újabb kutatások során felismerték, hogy az aranka leendő áldozatainak illatát érzékeli, és abba az irányba növekszik, amerre az illat forrása van. A gazdára szüksége van az élethez, nélküle elpusztul.

otszogletu aranka eloskodo 03
Leonora (Ellie) Enking

Az utóbbi években érdekes információk láttak napvilágot, kiderült, hogy amikor az aranka egy gazdanövényhez kapcsolódik, a növények RNS molekulákat is cserélnek egymással. Első lépésként az aranka egyfajta trójai falóként beküldi saját hírvivő-RNS-eit a gazdanövénybe, hogy leépítse annak védekezését a parazitával szemben. A növények közötti kommunikáció, a genetikai információ kicserélődése a kutatók szerint valószínűleg a parazita növény érdekeit szolgálja.

Bevezető kép: Leonora (Ellie) Enking

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?