Podagrafű: ez a gyakori növény enyhíti a rovarcsípés fájdalmát

Podagrafű: ez a gyakori növény enyhíti a rovarcsípés fájdalmát

A podagrafű ráadásul jóízű és ehető növény, és bár gyakori az egész országban, nagyon észnél kell lenni a felismeréséhez.

A podagrafű (Aegopodium podagraria)  az ernyősök, újabb nevükön zellerfélék családjába tartozó, Eurázsiában elterjedt, nedves és árnyékos helyet kedvelő, évelő növény. A nemzetségnév “Aegopodium” kecskelábat jelent, számos szakértő kristálytisztán látja a hasonlóságot a növény és a kecske lábának valamely megfeleltethető része között, de nekem sajnos még nem sikerült ezt felfedeznem, pedig nagyon igyekszem. A “podagra” viszont bizonyosan köszvényt jelent, és valóban használták a növényt külsőleg, lábfájdalmak gyógyítására. A fű itt csak a hagyományos nem-fa, nem-fásodó értelemben szerepel, lágyszárút jelent.

Csak a csalán erősebb nála

A podagrafű a kirándulási tapasztalataim alapján rendkívül elterjedt hazánkban, szerintem sok helyen közelíti a honos özönnövény kategóriát. Télen is borítja a nedvesebb, üde erdők talaját, mert a levelei félig télállóak, a mostani enyhébb telek meg sem kottyannak nekik. Az összefüggő borítás körülbelül arasznyi magas, de a virágszárak akár méteresre is felnyúlnak belőle. A nagy csalán néha megbirkózik vele, és fölé magasodik, de más növénynek esélye sincs, még a fák magoncait is elnyomja. Ennek némileg ellentmondanak a német tapasztalatok: ott a borostyán néhány év alatt képes visszaszorítani, ami nálunk is hasznos lenne.

Fájdalom- és viszketéscsillapító

A podagrafű az ikerkaszat terméseivel nagyobb távolságra is eredményesen eljut, és a már megtelepedett növény a talajban kúszó vékony indáival évente akár egy métert is terjed. A jó hír a podagrafű bőségünkből, hogy egy mindig kéznél lévő fájdalom- és viszketéscsillapító, a szétmorzsolt levél pépét-nedvét kell a csípésre tenni. A fiatal levelek nyersen is ehetőek salátakeverékekben, az idősebbek főzve vagy párolva főzelékként. Ínséges időkben sok ember vitaminhiányát mérsékelte a podagrafű.

Nagyon kell figyelni a felismeréshez

Most jön a nehezebb rész, a felismerés, a növényhatározás. A virága és a termése sajnos sok rokon ernyősvirágúhoz hasonlít, de viszonylag ritka, hogy sem gallér-, sem gallérkalevelei nincsenek, azaz a virágzatban nincsenek fellevelek. Ennél fontosabb a levelek alakja, mivel a fiatal levelekhez MÉG nem, a téliekhez MÁR nem tartozik virágszár. A levelek háromszor-hármasan összetettek, a szárhoz közelebbi, a csúcstól távolabbi levélkék aszimmetrikusak, kissé eltúlozva, majdnem annyira, mint egy egyujjas kesztyű eltartott hüvelykujjal. Az egész növény kopasz, legfeljebb elvétve lehet pelyhes. A nagyon hasonló levélalakú fűszeres baraboly minden része sűrűn szőrös, és ez a növény sem mérgező. A podagrafű levélnyelei háromszög keresztmetszetűek, a szárak szögletesek, konkáv, azaz horpadt oldaluk is van.

Ehető, de vigyázzunk a mérgező rokonokkal

Morzsolgatva a levelek petrezselyemhez hasonló illatúak. A virágzatok, rostos szárak, levélnyelek, ne kerüljenek az ételekbe, de a mások vagy gyerekek által szedett levelek nyelein a biztonság kedvéért tapintsuk ki a háromszöget, mielőtt felhasználjuk a levélkéket. A hazai flórában számos mérgező ernyős rokon van, de a leveleik nem is hasonlítanak. Ehető növényeknél inkább mindig leírom, hogy a határozói bélyegek csak együtt érvényesek, egyesével, párosával stb. nagyon sok fajra ráillenek.

podagrafu rovarcsipes fajdalmat 02
Podagrafű hófehér virágai

podagrafu rovarcsipes fajdalmat 03
Podagrafű virágait gyakrabban látom így becsukódva

podagrafu rovarcsipes fajdalmat 04
Podagrafű ernyős virágzatai

podagrafu rovarcsipes fajdalmat 05
Podagrafű ernyője gallér- és gallérkalevelek nélkül

podagrafu rovarcsipes fajdalmat 06
Podagrafű tipikus 3 x 3-asan osztott sarjlevelei

podagrafu rovarcsipes fajdalmat 07
Podagrafű első sarjlevelei néha még nem osztottak, csak karéjosak

podagrafu rovarcsipes fajdalmat 08
Podagrafű levélnyelének háromszög keresztmetszete

podagrafu rovarcsipes fajdalmat 09
Podagrafű éredő termései fűszerként használhatók

podagrafu rovarcsipes fajdalmat 10
Podagrafű ikerkaszat termései

podagrafu rovarcsipes fajdalmat 11
Podagrafű salátába ideális fiatal sarjlevele

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR