Fűszeres baraboly: vajon eszik vagy isszák?

Fűszeres baraboly: vajon eszik vagy isszák?

Kellemes illatú és ehető növény, de az ernyős virágúak felismerésénél biztosra kell mennünk, mert csúnyán melléfoghatunk.

A fűszeres baraboly (Chaerophyllum aromaticum)  magas termetű, de csak közepesen tömeges, ernyős virágzatú, évelő, lágyszárú növény. Az inkább mesefigurának hangzó magyar nevét a szomszédos népektől vettük át, és valószínűleg az ehető gumói miatt a régi időkben sokkal fontosabb rokona, a csemege baraboly (Chaerophyllum bulbosum)  kapta először. A tudományos nemzetségnév Chaerophyllum szerethető, élvezhető levelet, az aromaticum fajnév aromásat, fűszereset jelent. A levelét morzsolgatni kell, hogy kellemes sárgarépa illatot érezhessünk. A növény minden része ehető, a gyökere főzve, a levelek nyersen salátába vagy főzeléknek, a termései a köménymaghoz hasonló fűszerként.

A felismeréséhez nagyon jó szem kell

Viszont fel kell ismernünk a növényt, mert az ernyősvirágúak, újabb nevén zellerfélék családjában sok mérgező növény is van. Elsőként a hatalmas, 2-3 méter magas, tömeges és kellemetlen egérszagú foltos bürök (Conium maculatum)  zárandó ki, másodszor a vízből kiálló gyilkos csomorika (Cicuta virosa). A legnehezebb a podagrafűtől (Aegopodium podagraria)  megkülönböztetni, de ez már veszélytelen kísérlet, mert a podagrafű is ehető és kellemes fűszer.

Minden részlet számít!

A fűszeres baraboly üde árnyas erdőszéleken, vízközelben (de nem vízben), félárnyékban élő, egy-másfél méter magas növény. A gyakran lila foltos szára alsó vagy még középső részén is lefelé irányuló durva fehér szőrökkel borított, a levelei háromszor-hármasan összetettek, nyeleiken és fonákukon szőrösek. A fehér ernyős összetett virágzatban gallérkalevelek vannak, amelyek elvirágzás után is ott maradnak, de ilyenkor már csüngő helyzetben. A termések hosszúkásak. Fontos tudnivaló, hogy ezeknek a határozói bélyegeknek az összessége számít, külön-külön, egyesével vagy párosával számos más növényre is jellemzőek. A képek sokat segítenek a szavak pontos értelmezésében.

fuszeres baraboly vajon 02
Fűszeres baraboly virágok gyöngyházlepkével

fuszeres baraboly vajon 03
Fűszeres baraboly szőrös szára és levélhüvelye

fuszeres baraboly vajon 04
Fűszeres baraboly hármasan összetett szőrös nyelű tőlevele

fuszeres baraboly vajon 05
Fűszeres baraboly ernyős virágzata

fuszeres baraboly vajon 06
Fűszeres baraboly virágok

fuszeres baraboly vajon 07
Fűszeres baraboly habitusa egyszerre virággal és terméssel

fuszeres baraboly vajon 08
Fűszeres baraboly fejlődő termései

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR