Ha a dracéna szára feketedik: megmenthető még?

Ha a dracéna szára feketedik: megmenthető még?

Csúnya elszíneződés a dracéna szárán. Ez már a vég?

Ha nem is gyakran, de előfordul. Hogyan orvosoljuk a bajt?

A dracéna vagy sárkányfa (Dracaena)  a legdekoratívabb trópusi eredetű szobanövényeink egyike, amely képes harmonikus, idilli hangulatot teremteni bármely otthonban. Ami a gondozását illeti, rendszerint nem igényel különösebb törődést, de ez persze még nem jelenti azt, hogy időnként ne merülhetnének fel gondok a növénnyel. Ezek közé sorolható a dracéna szárának elszíneződése. Esetenként annyira legyengülhet tőle a növény, hogy többé már nem képes a normál életfunkcióit fenntartani. Az alábbiakból kiderül, milyen lehetséges okokra vezethető ez vissza és mit tehetünk ellene.

dracena szara feketedik 02
Maja Dumat

Miért feketedik a dracéna szára?

Ha azt tapasztaljuk, hogy a dracéna szárán sötét területek jelentek meg, ez minden valószínűséggel annak a jele, hogy a növény elkezdett rothadni. Ez akkor fordulhat elő, ha valamitől annyira legyengült a növényt, hogy már nem képes a káros mikroorganizmus támadását visszaverni. Íme néhány dolog, ami legyengítheti a dracénát.

Sok esetben az okozza a bajt, hogy elfelejtjük rendszeresen öntözni a növényt. Ha hosszabb időn át nem megfelelően látjuk el vízzel, ez akár a pusztulásához is vezethet. A lényeg, hogy két öntözés között teljen el elég idő ahhoz, hogy a növény földjének felső rétege meg tudjon száradni; ezt tapintással könnyen ellenőrizhetjük. Ezt követően biztosítsunk elegendő öntözővizet; a felesleges öntözővíz a dracéna cserepének alján található vízelvezető nyíláson át távozni fog. Ne felejtsük el a növény gyökérzete által fel nem szívott vizet kis idő múlva kiönteni a cserépalátétből.

dracena szara feketedik 04

Vegyük figyelembe továbbá, hogy a rossz, gyenge minőségű vagy régi virágföld nem képes megfelelően elvezetni vagy éppen magában tartani az öntözővizet. Ha szükséges, évente cseréljük le a dracéna virágföldjét, illetve minden alkalommal, amikor nagyobb cserépbe ültetjük át. Ilyenkor ellenőrizzük azt is, hogy a cserép alján lévő nyílás nincs-e eldugulva, szabadon tud-e távozni azon a felesleges öntözővíz. A nem megfelelő ültetőközeg esetenként vizenyőssé válhat, ami egyenes utat jelent a növény rothadásához.

Időről időre ellenőrizzük a növényt, hogy nem fedezünk-e fel rajta kártevőket, különösen takácsatkákat, amelyek a gazdanövény leveleit szívogatva legyengítik azt és szabad utat engednek ezzel a különböző kórokozók ostromának.

A dracéna érzékeny továbbá a magas fluoridtartalmú vízre, ezért a legjobb, ha szűrt vizet használunk a locsolására. A fluorid okozta toxicitás első tünetei a leveleken megjelenő sötét csíkok, illetve a barnuló levélcsúcsok.

dracena szara feketedik 03
Forest and Kim Starr

Mi a teendő a dracéna szárrothadása esetén?

Amint észrevesszük, hogy a dracénánk szára kezd elszíneződni, célszerű előkészületeket tennünk dugványok készítésére. Az anyanövény nagy valószínűséggel menthetetlen, de az egészséges szárrészek még kigyökereztethetők. Ezáltal a növény mégis tovább fog élni akár több utódnövényként. A művelethez mindössze egy befőttes üvegre, vízre, illetve egy tiszta, éles késre vagy metszőollóra lesz szükségünk.

Az egészséges szárrészekből vágjunk 15 cm hosszú dugványokat. Fontos, hogy csak azok a szárrészek alkalmasak dugványnak, amelyek nem indultak rothadásnak és nincs arra utaló kellemetlen szaguk sem. Állítsuk a dugványokat egy befőttes üvegbe, és 5 cm magasan töltsük meg azt vízzel. A vizet cseréljük gyakran, főleg, ha azt látjuk, hogy kezd zavarossá, opálossá válni. A szárdugványok víz alatti részén hamarosan megjelennek a fehér gyökérkezdemények, míg a víz feletti részük elkezd kirügyezni.

Egy másik módja a beteg dracéna megmentésének az oldalhajtások kigyökereztetése. Ez a módszer akkor lehet életmentő, ha nem található a növényen elég hosszú egészséges szárdarab. Ellenőrizzük a hajtásokat, hogy biztosan nem indultak-e azok is rothadásnak. Ültessük el az anyanövényről leválasztott hajtásokat egy nyirkos ültetőkeverékkel megtöltött cserépbe, majd a páratartalom növelése érdekében húzzunk a cserépre nejlonzacskót. Miután az elültetett növény gyökeret fejlesztett és fejlődésnek indult, a zacskót eltávolíthatjuk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?