A narancsos répalevet szívesen isszák a gyerekek

A narancsos répalevet szívesen isszák a gyerekek

Házi Kubu.

A gyerekek között sokan nem rajonganak a répáért. Üdítő formájában azonban még ők is rávehetők a fogyasztására.

Götzer Katalin  répás-narancsos italt, házi készítésű Kubut főz otthon, melyet szívesen fogyasztanak gyermekei. A következőkben tőle ismerhetjük meg a pontos receptet, valamint a készítés folyamatát.

"Két gyermekem van, egy 8 éves és egy 18 hónapos, a házi „Kubu” és a céklalé is elsősorban nekik készül. Elkezdődött az iskola, kell nekik a vitaminforrás, és így nem gumivitaminban adom a nagynak. A kicsi pedig a bölcsődét kezdte, neki is kell a vitamin.

A kubureceptet a Befőzés, aszalás, fagyasztás és tartósítás csoportban találtam, de én minden recepten egy kicsit módosítok a készítés alatt, olyanra, ahogy mi szeretjük. Ha valami újat csinálok, mindig kóstolok, és ha kell, egy kicsit változtatok rajta.

Hozzávalók a "Kubu"-hoz:

• 1 kg sárgarépa
• 20 dkg cukor
• 2+5 liter víz
• ½ liter narancsszörp
• 4 dl citromlé

A répát a cukorral és a 2 liter vízzel felteszem főni. Miután megfőtt a répa, összeturmixolom. Majd teszek bele fél liter narancsszörpöt, 4 dl citromlevet és 5 liter vizet. Ezt felfőzőm és üvegekbe töltöm és száraz dunsztba teszem.

A narancsszörp helyett lehet diabetikus szörpöt is használni, ha valaki szeretné a cukortartalmat csökkenteni, de csak jó minőségű diabetikus termékkel, nehogy legyen mellékíze. Én ezt a fele mennyiséggel kipróbáltam, de a cukros változat a gyerekeknek természetesen jobban ízlett. A kész Kubut, ha valaki nem szereti a réparostokat, üvegbe töltés előtt le lehet szűrni.

Mivel hosszú távra teszem el, mindig üvegedényekbe töltöm, nem műanyagba, és mindegyik léhez az üvegbe töltés előtt fél mokkáskanálnyi Na-benzoátot teszek. De ha tudom, hogy a család többi tagja is igényt tart rá azonnal, nem teszek bele tartósítót. Felbontás után hűtőben tárolom.

Amire odafigyelek, hogy az üvegeket gondosan csírátlanítom, mindig tiszta konyharuhát használok és egy dologhoz csak azt, ha kell többet is, aztán azokat magas hőfokon mosom ki. Vannak külön a szörp, a lekvár és a savanyúság készítésére használt edények, fakanalak és merőkanalak, szűrők stb., amit csak az adott dologhoz használok. Nincs befőző automatám, mindent a régi szokások szerint készítek."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR