Erőgyűjtő téli étrend a borús napokra

Erőgyűjtő téli étrend a borús napokra

Hogyan vigyázzunk a saját és családunk egészségére télen? Diétatippek következnek finom zöldségekből és gyümölcsökből, lelkes kertészkedőknek és szakácsoknak.

A most következő időszakban kevesebb lesz a napsütés, kevesebb időt töltünk a szabadban, a téli ruházat akadályozza a szabad mozgást, esténként ritkábban teszünk egy egészséges sétát, de több időt töltünk a képernyő előtt ülve. Mindez szükségessé teszi azt, hogy több figyelmet szenteljünk az egészséges, mértékletes táplálkozásra.

Saját felelősségünk, hogy tegyünk az egészségünkért

A statisztika azt mutatja, hogy mi az egész év átlagában kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, mint a hozzánk hasonló életrendet folytató országok lakossága. Nagy valószínűség szerint ez a legfőbb oka annak, hogy Magyarországban a lakosság átlagos várható élettartama öt évvel rövidebb, mint az Európai Unió 27 országának az átlagában, az egészséges élettartam pedig 8-10 évvel rövidebb. A férfiak az életük utolsó 8,5 évét, a nők pedig az utolsó tíz évüket valamilyen krónikus betegségben (szív, érrendszeri, gyomor, cukor, daganat) töltik. Étkezési szokásunknak gyenge pontja az, hogy a gyerekeket nem szoktatjuk rá elég korán a gyümölcs és a zöldségfélék rendszeres fogyasztására és a tinédzser korosztály tagjai is gyakran inkább az édességek és a sütemények rajongói.

Sok zöldséget, sok gyümölcsöt!

A középkorban még a fertőző betegségek (tífusz, pestis, gümőkór stb.) okozták a legtöbb ember korai halálát. A XXI. században számos súlyos megbetegedés nem fertőzésnek, hanem a helytelen táplálkozásnak a következménye, tehát - az anyagi jellegű problémák mellett - saját magunk döntünk a sorsunkról. Ebben pedig kiemelkedően fontos szerepe van a rendszeres, az elhízást is megakadályozó zöldség és gyümölcs fogyasztásnak, amelyet még a legnagyobb erőfeszítéssel se lehet eltúlozni!

Piacon

Színes gyümölcsöket keressünk!

A nálunk hagyományosan termelt zöldségek és gyümölcsök számottevő mennyiségű bioaktív anyagot tartalmaznak. Ide soroljuk a különböző vitaminokat (de különösen a C és E vitamint), a szerves savakat, az emészthető rostokat, a flavonoidokat, a folsavat, a karotint, a likopint. Különösen nagy szerepe van a téli étrendben az antioxidánsoknak, amelyeknek antibakteriális, gyulladáscsökkentő, méregtelenítő, a koleszterin anyagcserét serkentő hatásuk is van. Ezeket nagyobb mennyiségben a színes gyümölcsök (kajszi, őszibarack, szilva stb.) tartalmazzák. A korszerű termelés egyik sikertörténete a piros héjú és piros húsú alma, körte, őszibarack előállítása volt.

Télen déli gyümölcsöt

Manapság a téli étrend fontos elemeit képezik a déli gyümölcsök (narancs, mandarin, grépfrút, banán, ananász stb.), amelyek beltartalmi értéke attól függ, hogy milyen érettségi állapotban takarították be és milyen körülmények között szállították, illetve tárolták őket. A fekete ribiszke (és a belőle szakszerűen készített lekvár) sok esetben több bioaktív anyagot tartalmaz, mint a banán!

Sok a vitamin

A kertészkedők dolga

Azt hiszem, nem kell hangsúlyoznom, hogy csak a vegyszermaradványokat nem tartalmazó gyümölcsök fogyasztása engedhető meg. A kiskertek művelői minden permetezés alkalmával gondoljanak arra, hogy az ő személyes szakértelmüktől, lelkiismeretességüktől függ, hogy a családjuk tagjai milyen egészséges gyümölcsöt fogyasztanak.

Szuper gyümölcsök

Ajánlatos volna éppen az egészséges téli étrend kialakítása céljából nagyobb figyelmet fordítani az ún. szuper gyümölcsökre: a szamócára, a kökényre, a gránátalmára, az áfonyára és a gojira. De szerényen megelégszünk a régi bölcsesség széleskörű elterjedésével is: minden nap egy alma az orvost távol tartja! A kívánatos napi gyümölcsfogyasztás azonban 400 gramm.

A szakácsok feladata

Sok megoldandó feladat vár a családokra a zöldségfogyasztás tekintetében is. Amíg a gyümölcsöket nagyrészt nyersen fogyasztjuk, addig a zöldségfélék zöme feldolgozva kerül a tányérra , nálunk gyakran túlfőzve, vagy túlsütve, pedig tudjuk, hogy ennek során igen értékes anyagok mennek veszendőbe. Ezért sok zöldségfélét ajánlatos párolva fogyasztani és célszerű volna elterjeszteni a rendszeres salátafogyasztást is a megszokott leves előtt!

Bugonya vs. nyers répa

Nálunk a télen fogyasztott zöldségfélék között a prímet a burgonya viszi. A zöldségboltok vásárlóinak 36%-a burgonyát is vesz, ez után következik a vöröshagyma, a sárgarépa, a paprika, a paradicsom és a káposztafélék. A hagyományos zöldségfélék közül feltűnően kevés sárgarépát, céklát, zellert, spenótot, sóskát és salátaféléket fogyasztunk. Pedig a filmeken milyen gyakran látjuk a nyers sárgarépát majszoló gyerekeket! A korszerűen elkészített zöldségfélékből is kívánatos volna naponta 400-500 grammot fogyasztani.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR