Erre figyeljünk a nyári sövénynyírásnál

Erre figyeljünk a nyári sövénynyírásnál

Madarak rejtekhelye.

A tél végén metszett sövények tavasszal gyakran olyan erőteljesen hajtanak ki, hogy a nyár folyamán (általában János-nap körül) még egy metszésre van szükségük. Számos fásszárú júniusban erőteljes növekedésnek indul, ilyenkor törnek elő a vízhajtások is (ezeket János-napi hajtásoknak is szokták nevezni).

nyari sovennyirasnal 02

A nyári metszés alkalmával a tavaszi hajtásokat nagyjából a felükre rövidítsük, kb. 15 cm-t kell hagynunk a téli vágási sík felett. Legyünk ilyenkor óvatosak, mivel a sűrű lombozatban gyakran madarak rejtőznek, fészkelnek. Ilyenkor ne háborgassuk, inkább hagyjuk ki a metszést, ha lakókat találunk!

nyari sovennyirasnal 03

Az erőteljesebb visszavágásokat késő ősszel vagy kora tavasszal, a hajtásnövekedés megindulása előtt kell elvégeznünk. A nyári radikális metszés nagyon legyengíti a bokrokat. Akár több hétig is eltarthat, mire regenerálódnak, magukhoz térnek.

Ráadásul az ilyenkor képződő hajtások már nem tudnak megerősödni és fásodni a fagyok beálltáig. Az egyes túl hosszúra nyúló hajtásokat azonban a nyár folyamán is erősen vissza lehet vágni, ha a sövény formáját, fazonját csúfítják.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?