Erre figyeljünk a nyári sövénynyírásnál

Erre figyeljünk a nyári sövénynyírásnál

Madarak rejtekhelye.

A tél végén metszett sövények tavasszal gyakran olyan erőteljesen hajtanak ki, hogy a nyár folyamán (általában János-nap körül) még egy metszésre van szükségük. Számos fásszárú júniusban erőteljes növekedésnek indul, ilyenkor törnek elő a vízhajtások is (ezeket János-napi hajtásoknak is szokták nevezni).

nyari sovennyirasnal 02

A nyári metszés alkalmával a tavaszi hajtásokat nagyjából a felükre rövidítsük, kb. 15 cm-t kell hagynunk a téli vágási sík felett. Legyünk ilyenkor óvatosak, mivel a sűrű lombozatban gyakran madarak rejtőznek, fészkelnek. Ilyenkor ne háborgassuk, inkább hagyjuk ki a metszést, ha lakókat találunk!

nyari sovennyirasnal 03

Az erőteljesebb visszavágásokat késő ősszel vagy kora tavasszal, a hajtásnövekedés megindulása előtt kell elvégeznünk. A nyári radikális metszés nagyon legyengíti a bokrokat. Akár több hétig is eltarthat, mire regenerálódnak, magukhoz térnek.

Ráadásul az ilyenkor képződő hajtások már nem tudnak megerősödni és fásodni a fagyok beálltáig. Az egyes túl hosszúra nyúló hajtásokat azonban a nyár folyamán is erősen vissza lehet vágni, ha a sövény formáját, fazonját csúfítják.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR