Késő nyáron kell visszavágnunk a fagyalt

Késő nyáron kell visszavágnunk a fagyalt

Sűrű sövény.

A fagyal nagyon népszerű és kedvelt sövénynövény hazánkban is. Először tavasszal metsszük, augusztus végén pedig érdemes még egyszer formára vágnunk. Így lesz mutatós és sűrű a sövényünk!

A közönséges fagyal (Ligustrum vulgare)  remek sövénynövény: könnyen kezelhető, a virágaival és a bogyóival pedig táplálékot biztosít a madaraknak, rovaroknak. Ráadásul gyorsan nő, tökéletes választás, ha egy kis privát területet szeretnénk eltakarni. Az erős növekedés miatt ugyanakkor rendszeres metszést igényel.

fagyal keso nyaron 02
Andreas Rockstein

A fagyalsövényt szükség esetén évente kétszer kell visszavágnunk: először kora tavasszal február végéig, majd késő nyáron augusztus vége és október között. Kisebb igazításokat nyáron is végezhetünk a bokron. Ügyeljünk arra, hogy az esetlegesen a sövényben fészkelő madarakat ne zavarjuk!

fagyal keso nyaron 03
Leonora (Ellie) Enking, Babij

Általában elmondható, hogy minél többször vágjuk vissza a sövényt, annál dúsabb, tömöttebb lesz. Ha a sövény már teljesen elvesztette a formáját vagy felkopaszodott, akkor a talajszint közelében történjen a visszavágás. Ezt a fiatalító metszést azonban csak tavasszal szabad elvégezni.

Bevezető kép: Forest and Kim Starr

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR