Késő nyáron kell visszavágnunk a fagyalt

Késő nyáron kell visszavágnunk a fagyalt

Sűrű sövény.

A fagyal nagyon népszerű és kedvelt sövénynövény hazánkban is. Először tavasszal metsszük, augusztus végén pedig érdemes még egyszer formára vágnunk. Így lesz mutatós és sűrű a sövényünk!

A közönséges fagyal (Ligustrum vulgare)  remek sövénynövény: könnyen kezelhető, a virágaival és a bogyóival pedig táplálékot biztosít a madaraknak, rovaroknak. Ráadásul gyorsan nő, tökéletes választás, ha egy kis privát területet szeretnénk eltakarni. Az erős növekedés miatt ugyanakkor rendszeres metszést igényel.

fagyal keso nyaron 02
Andreas Rockstein

A fagyalsövényt szükség esetén évente kétszer kell visszavágnunk: először kora tavasszal február végéig, majd késő nyáron augusztus vége és október között. Kisebb igazításokat nyáron is végezhetünk a bokron. Ügyeljünk arra, hogy az esetlegesen a sövényben fészkelő madarakat ne zavarjuk!

fagyal keso nyaron 03
Leonora (Ellie) Enking, Babij

Általában elmondható, hogy minél többször vágjuk vissza a sövényt, annál dúsabb, tömöttebb lesz. Ha a sövény már teljesen elvesztette a formáját vagy felkopaszodott, akkor a talajszint közelében történjen a visszavágás. Ezt a fiatalító metszést azonban csak tavasszal szabad elvégezni.

Bevezető kép: Forest and Kim Starr

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?