Mexikói kutatók vérnyomáscsökkentő paradicsomot állítottak elő

Mexikói kutatók vérnyomáscsökkentő paradicsomot állítottak elő

A tudomány manapság egyre meglepőbb dolgokra képes.

A mexikói Universidad Autonoma de Sinaloa  kutatócsapata sikeresen kifejlesztett egy genetikailag módosított paradicsomot, amely segíthet a magas vérnyomás kezelésében.

Az Egészségügyi Világszervezet kimutatása szerint a magas vérnyomás a világ népességének mintegy 30 százalékát érinti. Az egyetem kutatói a tudományos szakirodalomban olyan fehérjéket kerestek, amelyek hatékonyan csökkentik a magas vérnyomást. Hosszas kísérletsorozat eredményeként kiválasztották a megfelelőnek ítélt fehérjét és sikerült is azt paradicsomba beépíteniük. Azért esett a választás pont a paradicsomra, mivel világviszonylatban az egyik leggyakoribb és közkedveltebb konyhakerti termésről van szó.

vernyomascsokkento paradicsom 01

A kutatók a paradicsomba beépített fehérjét disznóparéjból, más néven amarántból vonták ki. A genetikailag módosított paradicsomot ezt követően laboratóriumi patkányokkal kezdték etetni. Az eredmények kimutatták, hogy a módosított paradicsom hasonlóan jótékony hatással volt a kísérleti állatok szervezetére, mint a magas vérnyomásban szenvedő betegek kezelésére széles körben alkalmazott kaptopril.

A projekt következő szakaszában kerül sor a vérnyomáscsökkentő paradicsom embereken történő tesztelésére.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR