Évente egyszer tegyük rendbe, tisztítsuk le a hidrokultúrás növényeket

Évente egyszer tegyük rendbe, tisztítsuk le a hidrokultúrás növényeket

A földből a vízbe?

Bár a hidrokultúrás növények tartása nem bonyolult, évente egyszer nekik is szükségük van némi karbantartásra. Ezek a növények szervetlen közegben, például duzzasztott agyaggolyókon növekednek. Nincs velük sok gond, ha az öntözővízhez rendszeresen tápoldatot adunk. Az éves nagytakarításnál azonban a speciális ásványi golyócskákat ki kell tisztítanunk és ilyenkor érdemes a növényeket is megvizsgálnunk: szükségük van visszavágásra? Egészségesek? Elég nagy még számukra a cserép? Lehet, hogy remek alkalom ez az átültetésre is.

Így végezzük a karbantartást:

1. Vegyük ki a növényeket a vízáteresztő cserépből és öntsük ki a vizet.

2. Tisztítsuk meg alaposan az edényeket és öblítsük át az agyaggolyókat is. Távolítsuk el a barna leveleket és zuhanyoztassuk le az egész növényt, mossuk át a gyökereket is.

3. Tegyük vissza a növényt az agyaggolyókra. Néhányszor ütögessük meg a cserepet egy szilárd felületen, vagy az oldalát ütögessük, egyenletesen eloszlatva ezzel a közeget.

4. Az átcserepezés után langyos, mészben szegény vízzel töltsük fel a cserepet a vízszintjelző maximumáig. A vízhez rögtön adjunk folyékony tápoldatot is. A hidrokultúrákhoz speciális tápoldatok léteznek, amelyek nem tartalmaznak olyan sókat, amik kiválhatnak a közegen. Ha normál, zöldnövényekhez ajánlott tápoldatot használunk, akkor fele dózisban adagoljuk.

A hidrokultúrás termesztéshez nem való szerves trágya, mert elősegíti a gombásodást. Ezek a növények a vízzel történő tartós érintkezés miatt vízgyökereket fejlesztenek, amik kevésbé elágazóak, jobban bírják az állandó nedvességet és nem okoz gondot számukra a gyökérrothadás.

A hidrokultúrás közegen gyakran fehér bevonat képződik, ami nem penész. Az agyaggolyó szervetlen ásványi anyag. A maradék tápsó kiválhat rajta, ami a tápoldatos öntözővízből származik. Ez teljesen ártalmatlan jelenség.

hidrokulturas novenyeket tegyuk rendbe 02
Jungle Rebel

A hidrokultúra alapvetően bármilyen szobanövényhez ajánlható. Minél kisebb a növény, annál finomabb közegre van szüksége. Azok a növények, amelyek korábban szerves közegben (virágföldben) nőttek, átültethetők, de ez kockázattal jár: a gyökereket előzetesen langyos folyóvíz alatt alaposan meg kell tisztítani a rátapadt földtől, hogy a hidrokultúra ne járjon gyökérrothadással a tartós nedvesség miatt.

A növényeknek a gyökérrendszerüket ilyenkor újra kell építeniük, ez akár több hónapig is eltarthat. Addig a cserepet nem szabad teljesen feltölteni vízzel, a minimum szintjel körül legyen a víz szintje. Az átmeneti időszakban a növények hiánytüneteket mutathatnak, visszaeshet a növekedésük. Ezeknek a szimptómáknak múlniuk kell néhány hét vagy hónap alatt, ha csak mérsékelten öntözünk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR