Fűszernövények nevelése vízben: zöldítsük be az ablakpárkányt!

Fűszernövények nevelése vízben: zöldítsük be az ablakpárkányt!

Kézre esik a főzésnél.

A fűszerek vízben nevelgetése nem csak könnyű, de igen dekoratív elfoglaltság is. Aki szeretne otthon fűszert termeszteni, nem kell, hogy feltétlenül cserépben, földben tegye. Egy üvegnyi vízben is jól megél például a bazsalikom, a menta vagy az oregánó. A hidrokultúrás termesztés nem ördöngösség, könnyen megbirkózhatunk vele magunk is! Így egész évben friss zöldhöz jutunk, a növények termesztése nem foglal sok helyet, ráadásul csak minimális törődést igényelnek.

Hogyan fogjunk neki?

A kedvelt fűszernövények, így például a bazsalikom, a borsmenta, a citromfű, a zsálya meglepően könnyen nevelhetők hidrokultúrában, ha az ember kis hajtásokat, dugványokat vág, majd vízben gyökerezteti őket. A legjobb, ha a vágáshoz éles kést vagy ollót használunk, és 10-15 cm hosszú, egészséges hajtást nyisszantunk le közvetlenül a levélcsomó alatt. Ezután a hajtás alsó 2-3 cm-s részén távolítsuk el a leveleket, hogy csak 2-3 levélpár maradjon a szár csúcsánál. Különösen a bazsalikomnál, citromfűnél ügyeljünk arra, hogy virágzás előtti, fiatal hajtásokat használjunk.

fuszernovenyek vizben 02

Elhelyezés és gondozás

Elegendő, ha a vízzel teli üvegbe helyezett hajtásokat egyszerűen az ablakpárkányra tesszük. Ajánlatos a vizet speciális hidrokultúra táppal gazdagítani, ebben olyan tápanyagok vannak, amelyek segítik a fűszerek virágzását is. Edényként megfelel egy váza, egy kancsó vagy egy pohár is, amelyben a növény egyenesen tud állni. Semmiképpen se legyen túl keskeny, hogy a gyökereknek elegendő helyük legyen fejlődni. Egy napos, világos ablakpárkány és a 20 °C körüli szobahőmérséklet ideális a legtöbb fűszernövény számára.

A fűszernövény fajtájától függően az első gyökerek már 1-2 héten belül megjelennek. A fás hajtásoknál, dugványoknál (például rozmaring) a tapasztalatok azt mutatják, hogy kicsit tovább tarthat a folyamat. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük az edény vízszintjét és szükség esetén töltsük fel. Hetente egyszer teljesen cseréljük ki a vizüket, így a gyökerek erőteljesen fejlődnek. Szedjük, vágjuk a fűszereket rendszeresen, így az új hajtások képződését serkentjük.

Neveljük tovább

Amennyiben szeretnénk, a vízben tartott fűszernövényeket később el is ültethetjük cserépbe, még úgy is, hogy elhagyjuk a földet. Ebben az esetben a csupasz gyökerekkel helyezzük a növényt a cserépbe, és tegyünk annak aljára agyaggolyókat, és egy vízszintjelzőt. Az a jó, ha minden öntözés előtt 1-2 napig a minimum érték alatt van a víz szintje, így a gyökerek elegendő oxigénhez jutnak.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR