Az emésztésnek és a vércukornak is jót tesz, ha csicsókát eszünk

Az emésztésnek és a vércukornak is jót tesz, ha csicsókát eszünk

Mutatós dísznövény.

A csicsókát még ma is csak ritkán látni a zöldségesnél vagy a piacon, pedig nem csak dísznövényként rendkívül mutatós, de élelmiszerként is bátran fogyaszthatjuk, ezért érdemes belőle a kertünkbe ültetni.

csicsoka emesztes 02

Gyakran ’kis napraforgónak’ is nevezik a csicsókát, ami nem véletlen: szeptemberben örvendeztet meg dekoratív, sárga virágaival. A szüret októberben kezdődhet, a csicsóka télálló, ezért egészen tavaszig szedhető. A gumók kb. akkorák, mint egy kis krumpli, gyakran egészen különös, fura alakjuk van és fajtától függően akár piros, fehér, sárga vagy lila színűek is lehetnek. Az egyszer elvetett gumókból a növény szinte kiirthatatlan, akár 3 méter magasra is megnő.

A felszedett gumókat mielőbb használjuk fel, mert vékony a héjuk, sok nedvességet adnak le, így gyorsan ráncolódnak. Hűtőben, fóliába téve kb. 2-3 napig maradnak frissek.

csicsoka emesztes 03

A burgonyával ellentétben a csicsóka alig tartalmaz keményítőt. A raktározott szénhidrát 7-8%-a inulin, a gyümölcscukorban jelenlévő összetett cukor, amelyet a szervezetünk nem képes lebontani az enzimek hiánya miatt (csak a vastagbél tudja egy bizonyos mértékig bontani). Az inulintartalmú élelmiszerek probiotikus hatással bírnak: kedvezően hatnak a bélflórára, megakadályozzák a gyomor- és bélrendszeri betegségeket, serkentik az immunrendszert, elősegítik a nyomelemek felszívódását, stabilizálják a vércukorszintet. Ezért a csicsóka cukorbetegek részére is ajánlott.

csicsoka emesztes 04
Laurel F

A csicsóka enyhén édes ízű, néha egy kissé keserű, egy picit az articsóka ízvilágára emlékezet. A konyhában sokoldalúan használható: finom nyersen, de párolva, sütve vagy főzve is fogyasztható.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR