Ez lehet a 3 legfontosabb oka annak, hogy sárgulnak a bazsalikom levelei

Ez lehet a 3 legfontosabb oka annak, hogy sárgulnak a bazsalikom levelei

Egyensúly.

Az egyik legkedveltebb fűszernövény a bazsalikom: jól illik a paradicsomhoz, a tésztákhoz, a sajtokhoz is. Az egészséges bazsalikomnövényt kiegyensúlyozott tápanyag- és vízháztartás jellemzi. Az se jó, ha valamiből túl sok van, de az sem, ha túl kevés.

Tekintsük át, hogy melyek a bazsalikom sárgulásának legfontosabb okai!

bazsalikom sargul 02

Túl kevés víz vagy tápoldat?

Ha a túlöntözést ki tudjuk zárni, akkor vélhetően a kiszáradás a növény problémája. Nincs értelme ilyenkor felülről meglocsolni a növényt, mert a kiszáradt földlabda nem tudja a vizet felvenni. Inkább állítsuk a cserepet akkora alátétbe, hogy kb. 5 cm magasan tudjunk vizet tölteni bele. A gyökerek így fel tudják venni a szükséges folyadékot. A nedvesség mértéke ideális, ha a föld felülete kissé nedves (hüvelykujj tesz). Ezt követően egyenletesen nedvesen kell a talajt tartani (ne tocsogjon a vízben).

Kizárólag szerves trágyával kezeljük, amit az öntözővízébe keverünk. A legjobb, ha májustól szeptemberig hetente tápozzuk, mivel igen sok tápanyagot fogyaszt ez a fűszernövény.

Túl kicsi cserép?

A szupermarketekben vásárolt fűszernövények általában cseréppel együtt kaphatók, amelyek azonban továbbnevelés esetén túl kicsik. Gyakran a közeg maga is igen sovány, tápanyagszegény. Ezért azonnali átültetés javasolt, egy tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajba, ez megmentheti a növényt.

Napégés?

Noha a bazsalikom a meleget és a napfényt kedveli, a túl erős napsütésben károsodhatnak a levelek. Ez megtörténhet akkor is, amikor a növényt a konyhaablakból hirtelen, edzés nélkül helyezzük ki a szabadba. Ajánlatos ezért előbb kb. egy hétig félárnyékban tartani, hogy hozzászokjon a napsütéshez és az UV sugárzáshoz.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?