Még augusztusban is vethető a sokoldalúan használható kapor

Még augusztusban is vethető a sokoldalúan használható kapor

Az ókor óta ismert gyógy- és fűszernövény.

A kapor finom a tökfőzelékben és elmaradhatatlan kelléke a házi kovászos uborka készítésnek is. Ennél viszont jóval sokoldalúbb, érdemes kipróbálni más ételekben.

kapor augusztusban is 02

Ecetes uborkához, húsokhoz, lazachoz, marinált halakhoz is adható, de jól illik bizonyos levesekbe, szószokba, egyes zöldséges ételekhez, fűszervajhoz, burgonyához, túrós ételekhez és krémsajthoz is.

kapor augusztusban is 03

A kaprot ecetes vagy olajos savanyúságokhoz egész ágacska formájában használhatjuk. A karakteres, finom fanyar íze leginkább a petrezselyemmel, hagymával, fokhagymával együtt érvényesül. Az aromája hevítve elpárolog, ezért ne főzzük, tálalás előtt szórjuk finomra vágva az ételekre. Ikerkaszat termése pedig az ánizshoz vagy köményhez hasonlóan alkalmazható (erre utal a népies neve: kertikömény).

kapor augusztusban is 04

A kapor (Anethum graveolens)  eredetileg Ázsiából származik, mára azonban az európai országok nagy részében is meghonosodott. Az egyéves, ernyősvirágzatúak közé tartozó növény akár 1 méter magasra is megnőhet. Már az ókorban is ismert volt gyógynövényként, a középkorban pedig nem hiányzott a kolostorkertekből, elsősorban étvágygerjesztőként és emésztési problémák esetén alkalmazták.

kapor augusztusban is 05

A fűszert a virágzás előtt szüreteljük a legmagasabb aromatartalom érdekében. Gyorsan hervad, ezért a lehető leghamarabb használjuk fel a friss kaprot. Hűtőbe téve, fóliába csomagolva rövid ideig eltartható. A jól megmosott, apróra vágott kapor fagyasztható is.

kapor augusztusban is 06

A kapor a kertben napos, nedves és szélvédett helyet igényel, a pangó vizet azonban nem viseli el. Melegigénye közepes, kezdetben az alacsonyabb hőmérséklet a kedvezőbb számára, bimbós állapotban a magas. Nem igényel különösebb ápolást, 20 cm-es magasságánál már szüretelhető. Virágtálakba, balkonládákba kevésbé alkalmas, mert mélyen gyökerezik.

Rövid, 3-4 hónapos tenyészideje, gyors növekedése miatt elő- és utónövényként is termeszthető. Másodnövényként július-augusztusban vethetjük.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR