Aromás levelek.
Nem kell minden zöldet a lakásba menekítenünk a hidegben, a fűszernövények egész sora képes akár a kertben túlvészelni a telet. Ezek közül néhányat egész évben szüretelhetünk a szabadban is, utóbbiak legalább részben fásszárúak, cserjék vagy félcserjék.
A télálló fajok olyan évelők vagy többévesek, amelyek a mi szélességi körünkön szokásos teleket jól bírják. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az extremitásokat is elviselik. A havazás és a fagyos hőmérséklet azonban legtöbbször nem jelent számukra gondot. Nem minden növény marad szüretelhető állapotban: lehet, hogy elszáradnak a levelek és csak a tövük vészeli át a hideg évszakot, majd tavasszal újra kihajtanak.
Az alábbi fűszerekről télen is tudunk leveleket szedegetni:
- zsálya
- rozmaring
- kakukkfű
- levendula
- oregánó
- hegyi pereszlény
- olasz szalmagyopár
- orvosi vízitorma
Ezeket a növényeket célszerű cserépben nevelni és a gyökérlabdát télen érdemes védeni. Elegendő, ha egy gyapjút vagy buborékfóliát tekerünk a cserép köré.
Az alábbi fűszerek kinn maradhatnak télire, de visszahúzódnak, így nem szüretelhetjük őket:
- orvosi lestyán
- tárkony
- citromfű
- borsmenta
- metélőhagyma
- medvehagyma
- szagos müge
Fontos, hogy ha cserépben tartjuk, akkor ezeket a növényeket is kell időnként, fagymentes napokon öntözni, hogy a gyökérlabda ne száradjon ki.