Ezek a fűszernövények télállóak és egész évben szüretelhetők

Ezek a fűszernövények télállóak és egész évben szüretelhetők

Aromás levelek.

Nem kell minden zöldet a lakásba menekítenünk a hidegben, a fűszernövények egész sora képes akár a kertben túlvészelni a telet. Ezek közül néhányat egész évben szüretelhetünk a szabadban is, utóbbiak legalább részben fásszárúak, cserjék vagy félcserjék.

A télálló fajok olyan évelők vagy többévesek, amelyek a mi szélességi körünkön szokásos teleket jól bírják. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az extremitásokat is elviselik. A havazás és a fagyos hőmérséklet azonban legtöbbször nem jelent számukra gondot. Nem minden növény marad szüretelhető állapotban: lehet, hogy elszáradnak a levelek és csak a tövük vészeli át a hideg évszakot, majd tavasszal újra kihajtanak.

Az alábbi fűszerekről télen is tudunk leveleket szedegetni:

  • zsálya
  • rozmaring
  • kakukkfű
  • levendula
  • oregánó
  • hegyi pereszlény
  • olasz szalmagyopár
  • orvosi vízitorma

Ezeket a növényeket célszerű cserépben nevelni és a gyökérlabdát télen érdemes védeni. Elegendő, ha egy gyapjút vagy buborékfóliát tekerünk a cserép köré.

Az alábbi fűszerek kinn maradhatnak télire, de visszahúzódnak, így nem szüretelhetjük őket:

  • orvosi lestyán
  • tárkony
  • citromfű
  • borsmenta
  • metélőhagyma
  • medvehagyma
  • szagos müge

Fontos, hogy ha cserépben tartjuk, akkor ezeket a növényeket is kell időnként, fagymentes napokon öntözni, hogy a gyökérlabda ne száradjon ki.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR