Tea és tinktúra házilag.
Vessük be a természet patikáját az enyhe tüneteket okozó megbetegedések esetén! A népgyógyászatban régóta használt növények számos kedvező tulajdonsággal bírnak, használjuk ki vírus-, baktérium-, gombaölő, gyulladáscsökkentő hatásukat!
Figyelem, a természetes szereket mindig csak enyhe tüneteknél alkalmazzuk, ha azok nem múlnak, feltétlenül forduljunk orvoshoz!
Antibiotikumok a kertünkből:
1. Fokhagyma
A fokhagyma a legismertebb természetes antibiotikum. Felveszi a harcot a vírusokkal, baktériumokkal, gombákkal szemben, és általánosságban gyulladáscsökkentő hatással bír. Az allicintartalma miatt magas vérnyomás és a trombózis esetén is alkalmazható. Erősíti az immunrendszert, fogyaszthatjuk megelőzésként, de meghűlés esetén is. A legjobb nyersen enni, finomra vágva a kenyér mellé.
2. Hagyma
A fokhagymához hasonlóan a hagymafélék is antibakteriális, antivirális hatásúak és a vérnyomás szabályozásában is szerephez jutnak. Érdemes hagymateát fogyasztanunk! Ehhez vágjunk szeletekre egy hagymafejet és kb. 5 percig pároljuk fél liter vízben. Ezt követően öntsük le ezt a főzővizet, majd mézzel ízesítsük. Hörghurut és megfázás esetén régóta bevált házi szernek számít.
3. Gyömbér
Csípős és fűszeres anyagainak, például a gingerolnak köszönhetően a gyömbér is jó hatásfokú antibakteriális, antivirális, fájdalomcsillapító, de gazdag antioxidánsokban is. A legjobb a gyömbért nyersen fogyasztani, például teaként leforrázva is elkészíthetjük. Ehhez reszelni ajánlott a friss gyökeret és min. 15 percig állni hagyni, miután forró vízzel leöntöttük.
4. Zsálya és kakukkfű
A zsálya és a kakukkfű illóolajokat tartalmaz, amelyek antibakteriális, antivirális és gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Mindenekelőtt a szájban lévő sebek, hólyagok és torokgyulladás esetében javasolt a frissen szedett leveleket rágcsálni. Meghűlés ellen teát készítsünk, egy púpozott teáskanál fűszert fél liter forró vízben legalább 5 percig áztatva. Édesítsük mézzel, majd kortyoljuk el.
5. Kamilla (orvosi székfű)
Ismert, hogy a kamilla nyugtató, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatással bír. A kamillavirágoknak antibakteriális, fájdalomcsillapító hatása is van. Érdemes a virágzatból teát készíteni és gyomorproblémák, meghűlés esetén kortyolgatni. A bőrproblémák helyileg kezelhetőek a kenőcsök, tinktúrák segítségével.
6. Körömvirág
A nehezen gyógyuló sebeknél és más bőrproblémáknál klasszikusan használható kenőcs a körömvirág kenőcs. Gomba- és vírusölő tulajdonsága mellett gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaz, teája pedig az emésztési problémákon segíthet.
7. Cickafark
A természetben a cickafark elterjedt vadon termő növény, de antibakteriális, vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő hatása ellenére túl kevés figyelmet kap. Különösen bőrgyulladás, bőrproblémák, emésztési gondok esetén lehet nyugtató hatása. Levelét, virágzatát is felhasználhatjuk frissen és szárítva is. Teáját max. 4 hétig naponta háromszor fogyasszuk. Külső használatra alkalmas az alkoholos kivonata (tinktúra), például orrvérzés vagy vágások esetén.
8. Sarkantyúka és torma
A sarkantyúkában és tormában található mustárolajok gátolják a vírusok, baktériumok, gombák terjedését. Enyhe húgyúti fertőzéseknél, megfázásnál, hörgők gyulladásánál orrmelléküreg-gyulladásnál érdemes alkalmazni.
Antibiotikus hatással bíró tinktúra készítéséhez a sarkantyúka friss leveléből és virágából 150 grammot töltsünk egy üvegbe 2-3 cm-es reszelt tormával együtt. Öntsük le min. 45%-os alkohollal, majd zárjuk le és tegyük az ablakpárkányra 3 hétre. Ezután szűrjük le és öntsük a tinktúrát sötét üvegbe. Fogyasszunk belőle napi 15-20 cseppet étkezés után, max. 6 hétig.