Legyen saját citromfüvünk, akár a balkonon is

Legyen saját citromfüvünk, akár a balkonon is

Tőosztással szaporítható.

A citromfű kellemes, citromra emlékeztető illatú leveleiről kapta a nevét. A Közel-Keletről származó évelő gyorsan terjedő, sokoldalúan használható fűszer- és gyógynövény a kertben. A növény latin neve (Melissa)  annyit jelent: ’mézelő méh’ (magyarul is hívják mézikének a növényt). A citromfű fehér, július-augusztusban nyíló virágaiban ugyanis különösen sok a nektár, ezért a méhek nagy kedvence.

A kertben meleg, napos helyre, vagy félárnyékba ültessük. A citromfű jól nevelhető cserépben, dézsában is, így ráadásul nem terjed vég nélkül a kertben. Erkélyen, teraszon, konyhaablakban is jól mutat, sőt még a szúnyogokat is távol tartja.

citromfuvunk balkonon is 02

A szakértők szerint érdemes rendszeresen tőosztással szaporítanunk azért, hogy megőrizze a teljes aromáját és ízét. Ehhez lehetőleg októberben daraboljuk fel az évelőt kb. 10 cm-es darabokra. Az így nyert növénykéket aztán újra ültessük el, de akár el is ajándékozhatjuk! Az ültetésnél a föld feletti részeket is vágjuk vissza, hogy újra szépen bokrosodjanak. A növény akár 150 cm-esre is megnőhet, ha jól érzi magát.

A citromfű levelei illóolajokat tartalmaznak. Teája és illóolaja is ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, de idegesség, fejfájás, alvászavarok esetén is ajánlható. Desszertekbe, süteményekbe, koktélokba, gyümölcssalátába tehetjük, de készülhet belőle szörp is.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR