Ezek a tennivalók novemberben várnak rád a kertben

Ezek a tennivalók novemberben várnak rád a kertben

Mielőtt fagy.

Novemberre már nem sok tennivaló akad a kertben, a fák lehullajtják a színessé vált leveleiket, a hőmérséklet egyre csökken, megérkeznek az első fagyos éjszakák. Azért még ne húzódjunk be a házba, néhány munkát muszáj elvégeznünk, mielőtt hó lepi be a kertet!

A lehullott leveleket érdemes a gyepről összeszedni, mert alatta rohadhat, penészedhet a fű. A levélkupacok ideális helyet jelentenek például a sünöknek az átteleléshez, de komposztot is készíthetünk belőlük.

nov kertben varnak rad 02

Téliesítsük a kertet: a vízcsapokat zárjuk el, hogy ne fagyjanak szét a szerelvények. A vízgyűjtőket, hordókat ürítsük ki, tisztítsuk meg, fedjük le. Ha benzines fűnyírónk van, akkor a maradék benzint engedjük le belőle. Alaposan tisztítsuk meg a kerti eszközöket és szerszámokat, mielőtt rendben eltesszük őket.

Amíg az első fagyok megérkeznek, ültessük el a tavaszi virágok hagymáit. Más, nem télálló gumókat viszont ilyenkor kell kiásnunk, hogy télire telelőbe vigyük őket. Így például a dáliagumókat most kell a pincébe vinni.

nov kertben varnak rad 03

Azokat a növényeket is be kell hordanunk kintről, amelyek nem bírják a hideg telet. Az enyhébb fagyokat tűrő fajokat érdemes védőburokba csomagolni.

Ilyenkor vethetjük a hidegben csírázók magjait, például a fekete hunyor vagy a nagy szívvirág magját egy cserépbe, ezek a szabadban áttelelhetnek.

A nehéz, agyagos talajokat ássuk fel, a téli fagy gondoskodik arról, hogy a durva rögök felszakadjanak és a jövő szezonra morzsalékos, omlós föld keletkezzen.

nov kertben varnak rad 04

A komposzt ilyenkor még mozgatható, érdemes áthelyezni egy másik kupacba. A halmot takarjuk szalmával vagy fóliával, és szigeteljük jól a hideg ellen. Az őszi málna, amely egyéves vesszőket fejleszt, teljes mértékben visszavágható. Hagyjuk a levágott hajtásokat az ágyásban, hogy a hasznos szervezetek áttelelhessenek alatta és a talajt is védjék.

Enyhe időben, amíg a talajhőmérséklet 5 °C felett marad, még ültethetünk bokrokat, fákat. Az ősszel ültetett növények jövőre már előnyben lesznek a tavasszal ültetettekhez képest.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR