Ezért jó, ha oregano kerül a tányérodra!

Ezért jó, ha oregano kerül a tányérodra!

Nem csak a pizzát ízesíti, hanem a szervezetünkre is jótékony hatással van. Jöjjön a lista!

A legtöbben az oregano szó hallatára azonnal a délies, olasz és spanyol ételekre gondolunk. Ez az egyedülállóan sajátos ízű, aromás illatú gyógy- és fűszernövény azonban valójában Észak-Európában őshonos, ahol nagy területeken vadon nő. További közismert elnevezései a szurokfű és a vadmajoránna.

Az oregano termesztése kiskertben

Az évelő oregano magjait kora tavasszal, az utolsó fagyok elmúltával, a lakásban vessük el. A palántákat beltérben neveljük mindaddig, amíg kellően meg nem erősödnek, hogy azután kiültethessük azokat a már enyhe tavaszi kertbe. A tövek javasolt ültetőtávolsága 30-40 cm.

A növény már négy hét elteltével elkezd virágot hozni. A legjobb, ha a leveles hajtásait akkor szedjük le, mielőtt még a virágok megjelennek rajta és a növény felmagzik. Ekkor a növény magassága mintegy 12-10 cm. A leveles hajtásokat a talaj felett nem sokkal csípjük le, ahelyett, hogy a növény szárait teljes hosszukban megkopaszítanánk a levelektől. Ha ugyanis visszavágjuk, ezzel a növényt további növekedésre serkentjük, a levágott hajtásokat pedig szépen fellógathatjuk megszáradni.

Az oregano megszárításához a levágott leveles szárakat kössük csokorba, majd fejjel lefelé akasszuk fel a csokrokat egy hűvös, száraz helyen, ahol a közvetlen napfény nem éri azokat. A növény 4-5 nap alatt megszárad. Ezt követően a megszáradt növényt légmentesen záródó üvegben vagy tasakban tároljuk; ily módon akár egy évig is eltartható.

oregano gyogyhatasa 02

Az oregano jótékony hatása az egészségünkre

A fennmaradt feljegyzések szerint már Hippokratész, a nagy görög természettudományos író, antropológus és orvos is felhasználta az oreganót gyógyászati célokra. Érzéstelenítőként, illetve emésztési zavarok ellen alkalmazta.

A természet antibiotikumaként számon tartott oregano legfontosabb kémiai összetevői az acetát, a borneol, a bizabolén, a karvakrol, a kariofillén, a cimén, a geranil, a linalool, a linalil-acetát, a pinén, a terpinén és a timol. Mindezek a vegyi anyagok jelen vannak a növény leveleiben és olajában, így mind helyileg, mind belsőleg hatékonyan alkalmazható.

Úgy gondolják, hogy hatékony a beleket és a vastagbelet érintő bakteriális és parazitafertőzések kezelésében. Kutatók egy csoportja kimutatta, hogy az oreganóval eredményesen fel lehet venni a küzdelmet a mikroszkopikus méretű paraziták által okozott giardia-fertőzés ellen.

Parazitaellenes hatásának köszönhetően olaját hosszú ideje használják fejtetvesség esetén a tetvek gyors kiirtására. A gyógynövényszakértők E. coli fertőzések kiegészítő kezelésére is ajánlják.

 oregano

Ismert továbbá az oregano gyulladáscsökkentő hatása. Olaját gyulladt ízületek, izmok esetén helyileg bedörzsölve alkalmazhatjuk. Helyileg használhatjuk fertőtlenítő és antibakteriális szerként is pattanások, ajakherpesz, valamint kisebb vágások és horzsolások kezelésére.

Allergiás tünetek enyhítésére, illetve a menstruációs ciklus szabályozására szintén alkalmazható. Egyes kultúrákban erős fájdalomcsillapítóként használják. Néhány csepp olaja gyümölcslébe csepegtetve, 3-5 napon át fogyasztva segíthet az arcüreggyulladás tüneteinek enyhítésében.

Teája étvágygerjesztő, idegnyugtató, baktériumölő hatású.

Az oregano levele és olaja nagy mennyiségben tartalmaz továbbá antioxidánsokat. 42-szer annyi antioxidánst tartalmaz, mint egy közepes méretű alma, 30-szor annyit, mint egy szem burgonya, illetve 12-szer annyit, mint egy narancs.

Oregano a konyhában

Az oreganót a leggyakrabban sertés- és marhahúsokhoz, valamint pizzák és paradicsom alapú mártások fűszerezése használják. A frissen szedett oreganolevelek fokozzák a különböző saláták és levesek, valamint mediterrán jellegű ételek ízét.

Amire nem árt vigyázni az oreganóval kapcsolatban!

Nem mindenkinek, így várandós nők számára sem javasolt az oregano nagy mennyiségben való rendszeres fogyasztása.

Ha tudjuk, hogy allergiásak vagunk a mentára, zsályára, bazsalikomra vagy kakukkfűre, akkor nagy az esélye annak, hogy az oreganóval sem lesz ez másképp. Bár emésztési zavarok ellen alkalmazzák, előfordulhat, hogy egyeseknél épp az ellenkező hatást váltja ki.

Az oregano olaja csökkentheti továbbá a szervezet vasfelszívó képességét, ami miatt nők és gyermekek számára nem javasolt a nagy mennyiségben való fogyasztása. Éppen ezért forduljunk az orvosunkhoz vaspótlás tekintetében, ha a konyhánk, étrendünk egyik alappillére az oregano.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR