Ezt kell tudnunk az alma megfelelő tárolásáról

Ezt kell tudnunk az alma megfelelő tárolásáról

Fontos a rendszeres szellőztetés.

Az alma az egyik legkedveltebb gyümölcs, ráadásul télen is tárolható, így hosszú ideg vitaminnal és rosttal lát el minket. A tárolás nem csak eltartást jelent, ilyenkor alakul ki a fajtára jellemző illat, a gyümölcshús megpuhul és lédúsabb lesz. Az ideális tároló egy pince, ahol 3 és 6 °C közötti a hőmérséklet, 80–90 % a relatív páratartalom és jól jár a levegő.

A gyümölcs nagysága, színe és aromája alapján tudjuk megmondani, hogy megérett-e. Ha nem vagyunk ebben teljesen biztosak, akkor egy egyszerű tesztet alkalmazhatunk. Amennyiben a fa már megszakította az ág és az alma szára közti tápanyagáramlást, akkor a gyümölcs könnyen leszakítható. Ezt úgy érdemes ellenőrizni, hogy a kezünkbe fogjuk az almát és enyhén felfelé billentjük. Ha ellenáll ennek a mozdulatnak, akkor még nem érett. Amennyiben ennek ellenére erővel letépjük, a szár általában a fán marad, a helyén pedig könnyebben behatolhatnak a kórokozók a gyümölcsbe, így az rövid időn belül megrohad.

alma megfelelo tarolasarol 02

A fán lévő gyümölcsök nem egyszerre érnek, ezért többször kell szüretelnünk; a legjobb, ha erre délelőtt kerül sor, amikor a harmat már felszáradt. Kerüljük a gyümölcsök dobálását, öntését, mert az ütődött almák könnyebben rothadásnak indulhatnak. Minél kíméletesebben bánunk velük, annál könnyebben lesznek tárolhatók.

alma megfelelo tarolasarol 03

Csak azokat a gyümölcsöket tároljuk, amiket mi szedtünk le a fáról. A lehullott almák hamar rohadnak az ütődés, sérülés következtében. A szüretet lehetőleg egy napsütéses napon végezzük. A beteg vagy szár nélküli almákat minél előbb igyekezzünk felhasználni. A betakarítást követően az almákat 1-2 napig a szabadban, harmattól védve hagyjuk ládában állni.

alma megfelelo tarolasarol 04

A tárolófelületeket alaposan takarítsuk le a használat előtt, szappanos oldattal vagy meleg, ecetes vízzel. Érdemes külön részt kialakítanunk a különféle fajtájú, érési idejű almák számára, a korai fajták ugyanis hamar érési gázokat termelnek, ami az őszi almák érését is felgyorsítja. Ne tároljuk együtt a zöldségeket és a gyümölcsöket, mert az etiléngáz hozzájárul ahhoz, hogy az előbbiek hamar túlérjenek.

Hetente egyszer nézzük át a tárolt almákat, válogassuk ki a penészes, rohadt gyümölcsöket. Az almákat lehetőleg egy rétegben, a szárukkal felfelé helyezzük polcokra vagy ládákba. A helyiséget rendszeresen szellőztessük, hogy elkerüljük a penészedést, rothadást.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR