Leveles finomságok.
A mángold nem csak finom, de egészséges is, ráadásul a levélzöldség igénytelen, jól tűri a hideget, egész télen szedhető, még a hó alól is. Noha akad, aki nem szereti és inkább a komposztba hajítja, érdemes az étrendbe építeni, kísérletezni a felhasználásával.
A legnépszerűbb a főzelék készítése a spenóthoz hasonlóan (fokhagymával, tejjel, áztatott zsemlével). Érdemes a levest is kipróbálni mángoldból, például fokhagymával, kaporral, citrommal ízesíteni és a végén krumplival vagy joghurttal besűríteni.
Ha csak köretként tálalnánk a mángoldot, vajban vagy olívaolajban pároljuk meg a leveleket, ízesítsük fokhagymával, sóval. Elsősorban halételek mellé ajánlható.
Gazdagabb köretet kapunk, ha a mángoldot laskára vágjuk, vajon egy kis fokhagymát pirítunk, majd hozzátesszük a zöldet és egy marék kockára vágott krumplit. Sózzuk, borsozzuk és a végén egy kevés tejszínnel felengedjük.
Sokan ajánlják egyszerűen tésztával a tejszínes-mángoldos fokhagymás szószt, vagy akár rakott mángoldként, rizzsel, hússal, sajttal, szalonnával, tejföllel.
Ha gyorsan szeretnénk belőle valamit készíteni, tegyük rántottába, adjuk salátához vagy keverjük smoothie-ba.
Kipróbálásra érdemesek a töltött ételek! A töltött levél fasírtszerű húsos töltelékkel készül, illik hozzá a kaporszósz. Töltött káposztához hasonlatosan is elkészíthetjük a mángoldleveleket, akár húsos töltelékkel, akár vegetáriánus változatban, például krumplival, bébicéklával töltve, de kerülhet bele fűszeres lencse is.
Nagyon finom a zöldségfasírt, amelybe darált hús helyett nagyra vágott mángoldlevél kerül.
A különleges receptek közül érdemes megemlíteni a mángoldos kenyérgombócot friss paradicsommártásban vagy a mángoldos édes lepényt (receptek: rozmaringesibolya.blogspot.com). Sajttal kombinálva jó párost kapunk, készülhet sajtos mángoldos torta, mángoldos fetás pite is belőle. Rétesbe is kerülhet a levélzöldség, de akár a nokedli tésztájába is.
Sokan ajánlják, hogy a szárat külön pároljuk, akár köretként, vagy tegyük a húslevesbe. Egy Olvasó szerint igazi ínyencség a szárrész finomra szeletelve, olajbogyó karikázva, olívaolajjal és balzsamecettel locsolva. Elkészíthetjük a szárat spárgához hasonlóan is.
Végül megosztjuk egy másik másik Olvasónk ötletét, a különleges zöld palacsinta receptjét. Ehhez a megmosott és lecsepegtetett mángoldleveleket a szárával együtt turmixgépben pépesítjük, míg homogén massza lesz. Ezt keverjük a palacsintatésztához, ami teljesen élénkzöld színűvé válik és a színt sütés után is megőrzi.
További Olvasói ötletek a mángold elkészítéséhez: Hobbikert.hu – bejegyzések | Facebook